Je kunt geen omelet bakken zonder eerst de eieren te breken

geplaatst in: Doelstellingen, Inspiratie, Veranderen | 1

Een reis van 1000 mijlen begint met de eerste stap (Lao Tzu)

Logisch zou je zo zeggen. Toch blijkt het ontzettend moeilijk om de benodigde keuzes te maken en die ook te implementeren om te bereiken wat je wil bereiken.

De eerste stap: een keuze maken

Wanneer je een succes van je bedrijf wil maken sta je voor een aantal keuzes. Een keuze voor een bepaalde richting, doelgroep, aanpak. Een keus voor het één houdt automatisch in dat iets anders niet wordt gekozen. En dat is griezelig. Want hoe weet je nu dat je de goede keus hebt gemaakt. Dat je niet die andere richting had moeten kiezen. Wanneer je geen keuzes maakt lijkt het net of alles nog mogelijk is. Het uitstellen van het maken van een keuze leidt ook tot het uitstel van het ondernemen van actie. En uiteindelijk gebeurt er niets. Of te weinig. En bereik je de voorgenomen doelstelling niet.

 Waarom je wel moet kiezen

“Vertwijfeling is, zo schrijft Kierkegaard (Deense filosoof, 1813-1855), een onrust die in je binnenste woont, een onvrede, een disharmonie, een angst voor iets onbekends. Die onrust ontstaat doordat vertwijfeling je op jezelf terugwerpt, op je bestaan, op wie je wilt zijn. Daarom is vertwijfeling volgens Kierkegaard een ethische kwestie: de beslissing die je moet nemen gaat je echt aan en daarom hecht je er veel belang aan dat je het goede doet. Er staat nogal wat op het spel. Vertwijfeling kan er daardoor toe leiden dat je voortdurend alle mogelijkheden open wilt houden. Het kan leiden tot eindeloos afwachten. Tot niet willen of kunnen beslissen omdat je denkt dat je vrij bent (en vrij blijft) zolang alle mogelijkheden nog voor je open liggen. Geen wonder dat veel mensen belangrijke beslissingen voor zich uit schuiven. Maar wie uit vertwijfeling niets onderneemt, alleen maar afwacht en verstrooiing zoekt, verliest zichzelf, aldus Kierkegaard (in De ziekte tot de dood, Uitgeverij Boom, Amsterdam, 2008).

Wat is Kierkegaards recept tegen de vertwijfeling? Om te beginnen is het van belang je te realiseren dat vertwijfeling in stand gehouden wordt doordat je een verkeerd begrip van vrijheid hebt. Vrij zijn, zegt Kierkegaard, betekent je wél engageren met een van de mogelijkheden die voor je liggen. Kiezen voor een richting waarvan je vindt dat hij het meest bij je past, het dichtst bij je ligt. Het betekent het einde van het open houden van alle opties omdat ze gelijkwaardig of even interessant zijn. De manier van niet-kiezen leidt tot zelfverlies. Het perspectief van ‘vrijheid betekent kúnnen kiezen’ verandert in ‘vrijheid betekent móéten kiezen’. Wat is die vrijheid om te kiezen? Deze vrijheid is precies wat een mens tot mens maakt. Alleen is vrijheid niet: om het even wat te doen. Met vrijheid van keuze komt ook de verantwoordelijkheid er wat van te maken, dus om zo goed en zo kwaad als het kan de juiste keuze te maken. De moderne mens ‑ bevrijd van vanzelfsprekende tradities ‑ is auteur van zijn eigen levensverhaal. Hij kan niet zomaar alles schrijven, hij moet rekening houden met omstandigheden, maar hij is en blijft de schrijver. Hij kan erop worden aangesproken. Het is uiteindelijk zijn keuze, en hij staat voor die keuze. “  (Bron: Jaap van Rijswijk Organisatieontwikkeling en -advies).

 De tweede stap: in actie komen

Implementatie is vaak de tweede hindernis die moet worden genomen. Wat houdt ons tegen? Comfortzone en angst zijn onze belangrijkste saboteurs. Om succesvol te zijn moet je uit je comfortzone komen, offers brengen, de eieren breken. En dat doen we liever niet. Want we weten wat we hebben maar niet wat we krijgen. Omeletten bakken moet je ook leren. Met vallen en opstaan wordt je wijzer, maar we staan onszelf weinig fouten toe. Vandaar die angst: angst voor falen, angst voor succes. Herkenbaar?

Hoe ga je om met je saboteurs?

Leer ze herkennen. Op welk moment wordt je erdoor overvallen. Wanneer houden ze je tegen te doen wat je van plan was? Herken die momenten, zeg je saboteur vriendelijk goedendag en bedank ‘m voor z’n goede zorgen. Want eigenlijk is je saboteur een overlevingsstrategie. Veranderingen kunnen gevaarlijk zijn dus we houden alles liever bij het oude, dat is veiliger. Als je alles altijd hetzelfde doet, krijg je ook hetzelfde resultaat. En eigenlijk hebben we dat ook graag. Je overlevingsstrategie diende ooit een doel maar is nu niet handig. Vecht er niet tegen, wordt er niet depressief van maar negeer ‘m gewoon en doe wat je van plan was. Klinkt eenvoudig? Dat is het ook, wij maken het ingewikkeld.

 Gerelateerde artikelen:

Zeven katalysatoren voor succes
De essentiële succesformule
Plannen en doelen stellen

PS1: herken je hier iets van? Laat een berichtje achter hieronder!

PS2: wil je meer van mij lezen? Meldt je hiernaast aan voor IJlan blogt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.