Hoe kom je weer op gang – hoe krijg je weer momentum?

momentumVoel jij dat ook? Alsof er dicht onder het oppervlak allerlei nieuwe mogelijkheden zijn die je nu nog niet kunt zien?

Wat heb je nodig om dat zichtbaar te maken? Ga je door met wat je hiervoor deed? Of heeft deze periode van ‘ieder in z’n eigen bubbel’ je laten zien dat je toe bent aan iets nieuws?

Een andere, nieuwe, vorm voor je bedrijf.

Andere diensten of producten ontwikkelen.

Je echt gaan uitleven in dat wat je het liefste doet.

Doen wat echt bij je past.

Je bijdrage aan het grote geheel (opnieuw) vaststellen.

Nieuw momentum

Het vraagt wel wat van je. Het gaat niet vanzelf. Nieuw momentum creëren vraagt om een keuze. Een keuze voor veranderingen voor jouw toekomst.

Hoe kun je het potentieel dat je in je hebt écht tot ontwikkeling laten komen? De tijd is (bijna) rijp, er komt weer beweging in ‘de markt’. Het zou  jammer zijn om die trein te missen. Hieronder mijn recept.

Dit heb je nodig

De 10 ingrediënten die je nodig hebt:

  • Inspiratie: om de kansen en mogelijkheden te zien die er nu zijn.
  • Motivatie: om het beste uit jezelf te halen.
  • Geloof: dat ook jij, opnieuw, succesvol kunt zijn.
  • Toestemming: van jezelf – om het oude achter je te laten en op zoek te gaan naar dat succes.
  • Vastbeslotenheid: om je niet te laten ontmoedigen door omstandigheden.
  • Nieuwsgierigheid: om uit te vinden hoe je het aan moet pakken.
  • Toewijding: om de stappen te zetten die nodig zijn.
  • Hulp: om de vaardigheden te leren die je nodig hebt.
  • Energie: om iedere dag op te staan en het te gaan doen.
  • Focus: om met gepunte aandacht te werken aan dat wat je wilt bereiken en je niet te laten afleiden door je omgeving.

Inspiratie

Waar haal je inspiratie vandaan? Uit leuke dingen doen. Uit gesprekken met inspirerende mensen. Inspirerende boeken lezen. In de natuur zijn en die rust op je in laten werken. Je ook eens laten mee stromen met het leven. Mijn beste ideeën krijg ik in rust. Als ik iets heel anders aan het doen ben: autorijden, paardrijden.

Motivatie

Wanneer je weet wat je drijft, wat het thema van je leven is, dan is dat een motiverende kracht. Vaak zijn we die drijfveren kwijt geraakt tijdens de opvoeding, op school, de verantwoordelijkheden in je leven. Door ‘adviezen’ van mensen om ons heen raken we onszelf kwijt. Een groot en meeslepend doel hebben is ook heel motiverend.

Geloof

Geloof je dat je waardevol bent?

En dat je er mag zijn?

Geloof je dat ook jij een bijdrage aan het grote geheel te leveren hebt?

Als je moeite hebt om dat te geloven, dan is daar werk aan de winkel. Om dat geloof weer terug te vinden.

Toestemming

Durf je jezelf toestemming te geven om het oude achter te laten? De sprong in het onbekende te wagen? Te vertrouwen op je eigen motivatie en kracht om opnieuw iets op te bouwen? Als je dat niet durft: wat is dan je alternatief? Je kunt immers niet meer terug naar de oude situatie. Want die is opgehouden met bestaan.

Vastbeslotenheid

Heb je doorzettingsvermogen? Hoe vastbesloten ben je om er een succes van te maken? Om dat te leren en doen wat nodig is? Ook hier geldt: wat is je alternatief? Een heel krachtige vraag om voor jezelf helder te krijgen waar je eigenlijk voor gaat.

Nieuwsgierigheid

Je hebt ook nieuwsgierigheid nodig: hoe doen anderen het? Welke vaardigheden hebben zij ontwikkeld? Durf je te experimenteren? Durf je nieuwe vaardigheden te leren? Durf je fouten te maken en daar van te leren? Durf je met de onbevangen blik van een kind naar de nieuwe ontwikkelingen te kijken? Zonder angst, zonder vooroordeel?

Toewijding

Ben je toegewijd aan je resultaat of vind je het al gauw goed? Toewijding aan je leerproces, maar vooral toewijding aan je betekenis, is een grote aandrijver voor succes. Hoe meer betekenis, hoe meer succes je hebt. Want betekenis kun je alleen hebben in relatie tot anderen.

Hulp

Durf je om hulp te vragen? Of ben je zo’n echte doe-het-zelver? Met alle informatie die gratis op het internet te vinden is, kun je een eind komen. Het kost wel tijd. Veel tijd. Ook veel geëxperimenteer over wat voor jou werkt en wat niet. Met als gevolg veel teleurstellingen. Daar kun je voor kiezen. Of je kiest ervoor het sneller te doen. En je gaat op zoek naar mensen die dit al eerder hebben gedaan. En je laat je begeleiden. Sporters hebben ook een coach voor betere resultaten.

Energie

Waar haal jij energie uit? Wat levert jou energie op? Hoe geef jij anderen energie?

Energie is niet alleen een energiek gevoel. Alles is energie. Geld is ook energie. Weet jij waar jouw energie lekt? Hoe je de stroom van energie kunt omkeren?

Focus

Last but not least. Want zonder focus kom je nergens. Focus helpt je om geconcentreerd en gestructureerd naar je doel toe te werken. Je niet te laten afleiden door allerlei dingen om je heen, door mensen, door social media. Je weet waar je heen wilt, je hebt een plan, je leert de vaardigheden en doet de dingen die nodig zijn.

Met deze 10 ingrediënten kun je nieuwe kansen vinden en pakken. Durf je er voor te gaan? Wat wordt jouw bijdrage?

(Afbeelding van alan9187 via Pixabay)

Gerelateerde artikelen
3 Stappen om een goed idee te realiseren
Ondernemerschap – de 3 fases die je verder helpen
Waarom je van geluk niet gelukkig wordt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.