Motivatie – hoe houd je dat vast?

geplaatst in: Doelstellingen, Inspiratie, Ondernemen | 0

Motivatie: een boeiend begrip. Ik schreef er jaren geleden al een artikel over: de link vind je onderaan dit bericht.

En nu dan een video:

Motivatie: is dat iets dat je overkomt? Of is dat iets waar je bewust aan moet werken? Hoe blijf je gemotiveerd wanneer er van alles om je heen gebeurt? Nare dingen, leuke dingen: er is van alles dat je motivatie kan ondermijnen.

Keuze

De  moeder van alle motivatie is een keuze, zegt Brendon Burchard. Een Amerikaanse motivatie-goeroe.

En dat is natuurlijk ook zo: je kiest ergens voor en begint er enthousiast aan. Maar na een tijdje zijn de wittebroodsweken voorbij. De realiteit slaat toe. Het gaat niet meer zo gemakkelijk als dat je gedacht of gehoopt had. Of misschien had je er helemaal nog niet zo goed over nagedacht.

Wat nu?

Met aandacht en focus doorwerken tot er ‘iets’ ontstaat: ook dat is een keuze.

Maar wanneer je dat nu niet lukt? Wanneer je wel wilt kiezen, maar de uitvoering niet lukt? Want het is inmiddels mijn ervaring dat je wel iets kunt willen, maar het ook echt tot realiteit brengen, dat is nog iets anders.

Dan is het tijd voor wat soulsearching. Want hoe graag wil je dit eigenlijk? Ben je bereid te doen wat nodig is? En als je dat niet bent, wat houdt je dan tegen?

Die laatste vraag is de million dollar question. Want dat wat je tegen houdt, kan nog wel eens diep verborgen zitten.

Wat houdt je tegen?

Dus wanneer iets niet van de grond komt is het zinloos om jezelf achterna te zitten met een zweep. De vraag die je echt aan jezelf moet stellen is ‘wat maakt dat ik me hier niet vol voor in kan zetten?’

Zo heb ik zelf niet zo’n moeite met doorzetten. Maar wel met zichtbaar zijn. In een eerdere video heb ik al eens verteld wat het onderliggende probleem was: de gedachte dat om te overleven  je onzichtbaar moet zijn. De oorsprong van die overtuiging ging een aantal generaties terug, naar m’n grootmoeder en de 2e wereldoorlog.

Door die overtuiging had ik erg veel moeite met de uitvoering van m’n marketing en daarmee met gemotiveerd blijven. En stelde mijn verwachtingen naar beneden bij. Wat natuurlijk jammer is want dat potentieel blijft onbenut. En dat bracht een nieuwe motivatie voort: de wil om op zoek te gaan naar een oplossing.

Onderliggende gedachten en gevoelens

De moraal van dit verhaal: wanneer je je motivatie verliest voor iets wat je eigenlijk heel graag wilt, ga dan op zoek naar zo’n onderliggende gedachte of gevoel. Leven  met een vraag is niet erg. Jezelf kleiner maken dan je bent, dat is wel heel erg zonde.

Wordt jouw motivatie ondermijnd door ‘iets’? Lukt het je nauwelijks om je plannen te realiseren? Een gesprek kan heel verhelderend zijn, dus neem eens contact met me op en maak een afspraak.

Wil je geen artikelen missen? Abonneer je dan hieronder in de footer.

Gerelateerde artikelen
Motivatie: hoe krijg je dat terug als het verdwenen is?
Hoe kom je weer op gang?
Potentieelontwikkeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.