Kan het wat gemakkelijker met die marketing?

geplaatst in: Implementatie, Inspiratie, Veranderen | 0

gemakkelijke marketingJe eigen marketing doen is vaak niet zo gemakkelijk. Dat ervaar jij waarschijnlijk ook. Toch blijf ik ernaar op zoek: met meer gemak mijn marketing doen. Vooral bij het opzetten van iets nieuws, dat is toch zoiets als een dieseltrein op gang duwen.

Mijn definitie van marketing

Alle activiteiten die je doet om met je doelgroep in contact te komen, een connectie met ze te maken, in gesprek met ze te komen en vervolgens te converteren naar klant.’ En ik gebruik hier bewust het woord ‘activiteiten’ omdat je dat heel breed kunt opvatten.

Ik heb een aantal tips voor je, gebaseerd op mijn ervaringen in mijn eigen praktijk.

Geïnspireerde actie

Het allerbelangrijkste: waar haal je je inspiratie vandaan. Want zonder inspiratie zit er geen ziel in je activiteiten. En dat merken de mensen voor wie je het doet.

Geïnspireerde actie voelt ook gemakkelijk, je bent in flow. Dit is eigenlijk de fijnste staat van zijn.

Wanneer je uitgaat van wat je denkt dat je doelgroep wil dan droogt je inspiratie juist op. Dit is de weg naar cliché’s en onpersoonlijke teksten. Of je doet beloften die je niet waar kan maken.

Zo had ik ooit eens een programma dat heette ‘Moeiteloze marketing’: een goed programma met een foute naam. Want je moet altijd moeite doen voor marketing, het gaat niet vanzelf. Het allitereerde wel leuk, dat was mijn valkuil.

Inspiratie dus. Ook wanneer je doet wat je het liefste doet, dan is de inspiratie wel eens weg. Bedenk manieren om die terug te vinden zoals: ga iets heel anders doen. Ga naar buiten voor een wandeling, koffie drinken met een vriendin, boodschappen doen, de was strijken. Voor mij werkt autorijden best goed: een saaie bezigheid waarbij je prima je gedachten kunt laten zwerven.

Structuur aanbrengen

Het klinkt misschien flauw en je zou kunnen denken dat structuur die geïnspireerde actie tegenwerkt. Dat ben ik niet met je eens.

Wanneer je structuur hebt, dan hoef je niet meer zo na te denken over wat je moet doen. Dat heb je al gedaan en je hebt daar keuzes in gemaakt.

Vooral wanneer je helemaal niet zo’n gestructureerd mens bent, dan heb je dit juist nodig. Want zonder die structuur verspil je veel tijd aan zaken die er niet toe doen. Je inspiratie verdwijnt door het raam wanneer je zit te tobben met allerlei mogelijkheden.

Keuzes maken

Structuur aanbrengen hangt samen met keuzes maken: keuzes in wat je wel en wat je niet doet. Alles doen is onmogelijk. Wil je online werken? Zorg voor een goed werkend online marketingsysteem. Te hooi en te gras iets posten op social media is niet hetzelfde als een online marketingsysteem.

Ben je meer van de ontmoetingen? Of van het netwerken? Focus daar dan op. En vergeet dat je iets zou moeten met social media. Er zijn heel wat succesvolle ondernemers die niets op social media doen.

De uitspraak ‘het maakt niet uit wat je doet, als je maar iets doet’ gaat hier op. Want vaak komen klanten uit een heel andere hoek dan waar jij bezig bent met je marketing. Daarmee stoppen omdat het toch niets oplevert is dan een slecht plan, je bron droogt daarmee op.

Dus kies vooral activiteiten die je leuk vindt om te doen. Wanneer je iets moet gaan doen waar je helemaal geen zin in hebt, dan is dat nog een extra ongemak.

Beloningen

Hoe beloon je jezelf? Als jouw beloning afhangt van je hoeveelheid klanten, dan ben je voor beloningen dus altijd afhankelijk van anderen. Dat is geen fijne plaats om te zijn.

We zijn een calvinistisch volkje en kijken vooral naar resultaten. Zolang die nog niet goed genoeg zijn, dan zijn we niet tevreden en voelen ons behoorlijk waardeloos.

Je kunt je doelgroep massa’s goede dingen aanbieden, het is aan hen om te besluiten of ze, nu op dit moment, met jou in zee willen gaan. (Opm.: daar zijn trucks voor maar daar blijf ik liever van weg).

Beloon jezelf voor je eigen activiteiten en inspanningen. En ‘beloning’ kan van alles zijn he!

Leer!

Leren is iets heel anders als falen. Vaak zien we tegenvallende resultaten als falen. Terwijl er waardevolle lessen uit te halen zijn. Want:

  • Misschien is nu gewoon niet het juiste moment
  • Sluit het aanbod wel aan? Of heeft het niet de goede naam?
  • Is het aanbod wel nodig, nu op dit moment?

Evalueren waar je kunt bijsturen heb je meer aan dan gefrustreerd de handdoek in de ring gooien.

Zie al je ervaringen en frustraties als lessen. Lessen in leven. Er is niets zo louterend voor een mens als omgaan met onzekerheden en tegenvallers. Het maakt je milder naar je medemens. En hopelijk helpt het je ook om met meer compassie naar jezelf te kijken.

Zelf was ik nooit zo aardig voor mezelf. Dat heb ik moeten leren. Want door mezelf de ruimte te geven om te leren kwam ik verder.

Gemakkelijke marketing

Ik fiets nu vlotjes door deze onderwerpen heen: wanneer je je afvraagt “maar hoe doe ik dat dan allemaal?” dan kun je mijn ‘Marketingtraining voor zelfstandigen’ nu gratis downloaden. Daarin vind je stap voor stap hoe je het jezelf gemakkelijker kunt maken met je marketing. Het vraagt wel even het ongemak van die training doen. Maar he, de opbrengst is er dan ook naar.

Klik op de knop hieronder:

gratis marketingtraining

(Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay )

Gerelateerde artikelen
Verlangen – moet het oude altijd weg?
Hoe nu verder?
Waarom je van geluk niet gelukkig wordt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.