Zeven katalysatoren voor succes

geplaatst in: Inspiratie, Ondernemen, Veranderen | 2

zeven katalysatoren voor succesOntleend aan ‘Je ongekende vermogens’ van Anthony Robbins.

Al eerder beschreef ik ‘De essentiele succesformule’ van Tony Robbins uit hetzelfde boek. Binnenkort zal ik een boekreview over het gehele boek publiceren. Nu even een boeiend detail eruit.

Angst en succes

Ken je dat? Iets uitstellen omdat je het ‘eng’ vindt, er geen zin in hebt, niet uit je comfortzone wil komen? Dat heeft vaak te maken met angst. Angst voor het onbekende, voor falen, voor succes, voor afwijzing.

Angst wordt kracht

Angst is geen handige emotie. Het belemmert je succesvol te zijn in de gebieden waar je dat wenst. Het is zelfs niet comfortabel want het geeft je een slecht gevoel over jezelf. Waarom erin volharden? Omdat er een stemmetje in je hoofd dingen zegt als ‘dit kan jij niet’, ‘dit is niks voor jou’, ‘je hebt niet genoeg opleiding’, ‘je hebt geen tijd’ enzovoort. De sergeant in je hoofd die continu commentaar levert op wat je doet, wat je wil en waarom het niet kan. Hoe kom je tot een prettiger communicatie met jezelf en breng je die sergeant tot zwijgen? Door de volgende zeven katalysatoren op te zoeken en toe te passen!

Katalysator 1: Passie!

Alle succesvolle mensen hebben een stimulerende, alles omvattende, bijna obsessieve doelstelling die hen voortstuwt om te doen, te groeien en meer te worden. Hun passie geeft hen de energie om hun potentieel te realiseren. Het leven krijgt kracht, zwier en betekenis door passie. Hoe je deze innerlijke kracht aan de hand van doelstellingen kunt vrijmaken werd al beschreven in De essentiële succesformule.

Katalysator 2: Overtuiging!

Onze overtuigingen over wat we zijn en kunnen worden, bepalen precies wat we zullen zijn. Als we in magie geloven, zullen we een magisch leven leiden. Als we geloven dat ons leven door nauwe grenzen bepaald wordt, dan hebben we ineens die beperkingen reëel gemaakt. Veel mensen zijn gepassioneerd, maar komen niet tot actie om hun dromen waar te maken als gevolg van belemmerende overtuigingen.

Katalysator 3: Strategie!

Een strategie is de wijze waarop vermogens georganiseerd worden. De middelen moeten op de meest effectieve en efficiënte manier gebruikt worden. Een strategie is de bevestiging van het feit dat de grootste talenten en ambities ook de juiste weg moeten vinden.

Katalysator 4: Heldere Waarden!

Waarden zijn specifieke overtuigingensystemen met betrekking wat goed en slecht is voor ons leven. Het zijn beoordelingen over wat het leven de moeite waard maakt. Veel mensen hebben geen helder idee over wat voor hen belangrijk is.

Katalysator 5: Energie!

Het is onmogelijk om loom naar excellentie toe te slenteren. Groot succes is niet los te denken van de fysieke, intellectuele en spirituele energie die het mogelijk maakt het beste te maken van wat je in je hebt.

Katalysator 6: Vermogen tot het aangaan van relaties!

Praktisch alle succesvolle mensen hebben met elkaar gemeen dat zij een bijzondere vaardigheid hebben om met anderen relaties aan te gaan en rapport op te bouwen. Diep van binnen hunkert iedereen naar het aangaan van duurzame, liefhebbende relaties met anderen. Zonder dat is ieder succes leeg en hol.

Katalysator 7: Communicatief meesterschap!

De manier waarop we zowel met anderen als met onszelf communiceren bepaalt uiteindelijk de kwaliteit van ons leven. Geslaagde mensen hebben geleerd iedere uitdaging van het leven aan te nemen en die ervaring zo aan zichzelf te communiceren dat zij de dingen succesvol veranderen. Falende mensen accepteren de tegenslagen van het leven als beperkingen.

Alle katalysatoren hangen met elkaar samen: passie wordt beïnvloed door overtuigingen. Hoe meer je gelooft dat je iets kunt realiseren, hoe meer je bereid bent erin te investeren. Is geloof op zich voldoende om succesvol te zijn? Het is een begin maar een juiste strategie is noodzakelijk. Hoe zit het met waarden? Wanneer jouw successtrategie niet past bij je onbewuste overtuigingen over goed en kwaad dan zal zelfs de beste niet werken. Je hebt energie nodig om in actie te komen en zonder goede relaties en communicatie werkt het ook niet.

 

 

 

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.