Wat houdt je tegen?

implementatieDat vroeg mijn moeder altijd wanneer ik mij dromerig zat voor te stellen hoe het zou zijn als ik ‘mijn eerste boek zou hebben geschreven’, ‘een baantje zou hebben en zelf geld zou verdienen’, ‘een eigen auto zou hebben’, ‘mijn diploma had gehaald’.

Wat houdt je tegen? Ik vond het een rotvraag. Want het betekende dat ik iets moest gaan ‘doen’. Dat het wel of niet bereiken van dat droombeeld mijn eigen creatie zou zijn. En die stap maken, van dromen naar doen, daar had ik niet zo’n zin in.

Daar moest ik aan denken toen ik C. tegenkwam op een netwerkborrel en vroeg hoe het ging allemaal. Ze had net een dure training gevolgd en ik was wel benieuwd naar de grote sprong voorwaarts. Die was er niet. Ze had er namelijk nog niets mee gedaan. Mijn mond hing zo’n beetje op mijn schoenen. In overdrachtelijke zin dan.

Impasse

Geen tijd. Dat was de reden. Ze kwam er niet toe. Om het uit te voeren. Om er aan te beginnen. Hoe kun je nou geen tijd hebben om een succes van je bedrijf te maken?

Eerlijk gezegd, C. is geen uitzondering. Ik hoor het veel. Allerlei redenen om niet aan de implementatie te beginnen. Liever dromen dan doen. En je vervolgens gefrustreerd voelen omdat er nog niets is veranderd. Terwijl je weet wat je moet doen, maar het komt er niet van. Heel eerlijker gezegd: ik heb me er zelf ook schuldig aan gemaakt. Maanden lang uitstellen om maar niet te hoeven beginnen.

Wat houdt mensen dan tegen? Wat hield mij tegen? Een heel aantal dingen kan er aan de hand zijn, zoals:

  • De belofte aan jezelf is niet belangrijk. Andere verplichtingen zoals gezin, nog een baan hebben, familie, sociale leven, krijgen allemaal prioriteit.
  • Niet weten waar je moet beginnen of niet kunnen beginnen. Dat heeft veel te maken met het volgende punt:
  • Teveel informatie en te weinig structuur. Er moet zo veel worden gedaan, dat je door de bomen het bos niet meer ziet.
  • Verliezen in details of een perfectionist zijn.
  • Geen geloof in jezelf of in je project. Diep van binnen geloof je er eigenlijk niet in.
  • Uitstellen. Dat is eigenlijk angst. Angst voor succes, voor falen, voor verlies.
  • Denken in moeilijkheden in plaats van mogelijkheden. Dan is je project bij voorbaat al ten dode opgeschreven.
  • Focus op dat wat er (nog) niet is. Wanneer je focust op dat wat er nog niet is, dan mis je de mogelijkheden en kansen die op je pad komen. Focus je op je potentieel, dan houd je de blik vooruit en zie je wel die mogelijkheden en kansen.

Hoe kom je uit die impasse? Heel eerlijk tegen jezelf zijn en keuzes maken.

Inzicht

Eerlijk zijn over wat je wilt bereiken en wat je er voor over hebt. Hoeveel moeite wil je doen? Durf je tegen je omgeving te zeggen dat je een tijdje minder beschikbaar zal zijn? Want je werkt aan je droom op lange termijn? En of ze je daarbij willen ondersteunen?

Ook eerlijk zijn over wat je tegen houdt. En dan een keuze maken. Laat je jezelf nog tegen houden? Zo ja, dan is dat je keuze en dan is dat helder.

Overzicht

Kies je wel voor je droom, voor je potentieel, dan heb je een plan nodig. Een stappenplan met actiepunten. Met een plan kun je ook tijd inplannen. Heb je weinig tijd, dan weet je dat het langer zal duren voordat je je doel bereikt. Maar daar hoef je dan niet gefrustreerd over te zijn. Je hebt het immers gepland.

Een plan geeft overzicht. Over de te nemen stappen. En de weg die je te volgen hebt. Over benodigde kennis die je misschien nog niet hebt.

Uitzicht

Een plan geeft ook uitzicht. Uitzicht op de te verwachten inkomsten. Uitzicht op je doel, op de realisatie er van. Zodat je weer weet waarom je al die moeite doet. Dat uitzicht moet als een vuurtoren blijven lonken. Zodat je dat niet uit het oog verliest.

Implementatie

Where attention goes, energy flows. Je kent ‘m misschien wel. Dan herken je ook de waarheid er van. Het komt aan op aandacht en doen. De implementatie is de sleutel. Erover dromen is leuk. Nadenken is ook niks mis mee. Maar realisatie komt pas na ‘doen’.

Het is allemaal helemaal niet nieuw wat ik hierboven heb verteld. Toch zijn er maar weinig mensen die écht gaan voor hun doel. Die écht implementeren. En dat blijft me verbazen.

Waar gaat jouw aandacht naartoe? Ben jij iemand die implementeert? Wat houdt je tegen? Daar ben ik echt benieuwd naar. Laat het hieronder weten in een reactie!

Gerelateerde artikelen
Gewoon doen: hoezo, ‘gewoon’?
Waarom zou je doen wat je doet? De waarde van commitment
Wat is het alternatief? Of hoe je een keerpunt bereikt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.