Communicatie: hoe praat je eigenlijk met een klant?

geplaatst in: Ondernemen, Training | 5

communicatieMet andere mensen communiceren: we doen het dagelijks en we denken er eigenlijk niet echt over na. We doen het face-to-face, in vergaderingen, via telefoon, internet, e-mail. Allemaal manieren om een boodschap over te brengen naar iemand anders. Of vele anderen.

Omdat we er ons hele leven  mee bezig zijn, gaat dat communiceren behoorlijk automatisch. Een baby leert al snel dat op hard huilen iets aangenaams volgt: eten, schone luier. Communiceren levert dus iets op. Daar begint het mee.

Mijn paard communiceert ook. Met de paarden om hem heen, met mij, met degene die hem voert. En hij kan ook heel duidelijk uitleggen wat hij wil. Zonder taal. Dat is het mooie bij dieren: hun communicatie wordt niet ontregeld door taal. Een Amerikaans paard, een Russisch paard, een Nederlands paard: ze reageren en communiceren hetzelfde.

Voor mensen geldt dat niet. Ik vind dat lastig. Want ik moet er over na gaan denken. Verschillende talen leren: dat is tot daar aan toe, dat lukt tot op zekere hoogte wel. Maar dan. Ook al spreek je Nederlands, soms heb je het gevoel dat je beiden van een andere planeet komt.

Heb je wel eens zo’n persoonlijkheidstest gemaakt? Er zijn een heleboel verschillende typeringen en invalshoeken:

  • De 4 kleuren persoonlijkheidstypen (rood, groen, blauw en geel) volgens het DISC model;
  • De Myers-Briggs type indicator (MBTI);
  • De 9 teamrollen van Belbin (de bedrijfsman, de brononderzoeker, de plant, de monitor, de vormer, de zorgdrager, de voorzitter, de groepswerker en de specialist);
  • Persoonlijkheidstypes en archetypes van Jung;
  • Big Five;
  • NLP;
  • Astrologische typeringen.

En waarschijnlijk zijn er nog wel meer.

Allemaal razend interessant: snappen hoe je zelf in elkaar zit.  Er is een groot nadeel aan al deze systemen: zonder dat je mensen uitgebreide testen laat doen, weet je nog niets. Bovendien gaat de test altijd over jezelf, nooit over de ander. Dan sla je er in een gesprek  maar een slag naar, of je denkt er helemaal niet over na. En juist in de dagelijkse praktijk, van communiceren met je medemens tot onderhandelen met klanten of business partners, zou je wel een handleiding willen hebben bij die verschillende personen.

Want het gaat nogal eens mis. Je begrijpt elkaar niet: ‘waar maakt ie zich druk over’? Je gebruikt de verkeerde taal: ‘dat zie ik heel anders’ versus ‘ik voel echt niet wat jij bedoelt’. Je plan is te grondig, of juist niet grondig genoeg. Je verhaal is te enthousiast (‘te optimistisch’) of niet actiegericht genoeg (‘maar wat ga je nou doen?’).

Het gevolg, vooral bij verkoopgesprekken, is dat je vaak een ‘nee’ krijgt. Mensen ‘denken er nog over na’, ‘twijfelen nog’ of reageren helemaal niet meer. En jij vraagt je vertwijfeld af waar het mis ging….

Eind vorig jaar volgde ik een workshop. Ik was uitgenodigd door Jacqueline Moleman, een klant en inmiddels business partner  van mij. Die workshop ging over het B.A.N.K. systeem: een methode om er heel snel achter te komen hoe je gesprekspartner in elkaar zit. En vervolgens je taal aan te passen op dat persoonlijkheidstype. Mijn mond viel er van open. Zo simpel kon het niet zijn. Maar dat is het wel.

B.A.N.K. gaat ook uit van de 4 persoonlijkheidstypen. Wat  ze je leren is hoe je snel en gemakkelijk het persoonlijkheidstype (de BANK code) van je gesprekspartner kunt achterhalen. Ongeacht of die gesprekspartner een (potentiële) klant, je (zaken)partner of je kind is. Door aan te sluiten bij het persoonlijkheidstype van je gesprekspartner, de juiste ‘taal’ te gebruiken, heb je een goed gesprek. Je ‘verstaat’ elkaar prima en je maakt een connectie. ‘Jij snapt helemaal wat ik bedoel’. Dat dus.

Heel fijn en heel praktisch, zoals B.A.N.K. dat heeft ontwikkeld. Wil jij weten wat jouw persoonlijkheidstypering is? Wil je weten hoe jij je als gesprekspartner van nature opstelt? Wil jij weten hoe jij je relaties verdiept en tegelijkertijd gemakkelijk kunt verkopen? Volg dan deze link! Doe het spel en ontvang gratis jouw eigen assessment.

B.A.N.K. – speel het spel: Hoe spreek jij met je klanten?

Ik  volg de B.A.N.K. training. Voor mij is dit het ideale communicatiesysteem. Het praat zo eenvoudig met anderen als je weet wat de ander beweegt. Vaker een ‘ja’ krijgen is essentieel voor je omzet. Het is ook veel inspirerender dan al die ‘nee’s’. Je hebt gewoon meer impact met je aanpak.  En daar gaat het in elk bedrijf tenslotte om: meer mensen bereiken met jouw oplossing. Sneller, effectiever en prettiger jouw pad van wens naar werkelijkheid bewandelen. Als dat geen moeiteloze marketing is?

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.