Wil jij ook een online marketing machine? Past dat bij je?

online marketingOnline marketing is in. Op het internet zie je het steeds voorbij komen: je moet een ‘online marketing machine’ bouwen. Maakt niet uit wat je vak is, je kennis moet online. Maar is dat nou voor iedereen geschikt?

Allereerst: de online marketing ‘machine’

Wat is dat dan, een ‘online marketing machine’ en waarom zou je het doen?

Vorige week ontmoette ik iemand die dacht dat die ‘online marketing machine’ een ding is dat je ergens kunt gaan kopen. Helaas, je moet ‘m nog zelf bouwen. En er is nog niet echt een kant-en-klaar bouwpakket voor.

In essentie komt het er op neer dat je je kennis ‘verpakt’ in een online product (een training o.i.d.) en je dit online, via je website, gaat verkopen en promoten. Een ‘webshop’ dus? Nou nee, want producten in een webshop zijn meestal fysieke producten: denk aan boeken, kleding, meubels, apparatuur, voeding. In feite is alles online verkrijgbaar.

Verpakken van je kennis

Nee, in onze ‘online marketing machine’ gaat het doorgaans om kennisproducten. Producten die downloadbaar zijn. Denk aan video’s, webinars, podcasts, e-books, samengepakt in een training.

Verder hoort er bij zo’n machine nog een ‘promotiemachine’: e-maillijst, social media aanpak om publiek naar je website te krijgen, zoekmachineoptimalisatie, landingspagina’s.

Hoe je dat in elkaar zet, daar zit een leerproces aan vast. Bij een Ikea-kast krijg je een tekeningetje over hoe je die kast in elkaar moet zetten. Dat bestaat (nog) niet voor online marketing machines.

Het doel is een machine die, volledig geautomatiseerd, je kennisproducten verkoopt en aflevert. Terwijl jij andere dingen doet. Of nieuwe producten ontwikkelt. Of zoiets. De verkoop kan gewoon altijd doorgaan. En je inkomstenstroom dus ook. Dat is een fijn idee! We noemen dat ook wel ‘passief inkomen’.

Passief inkomen

Afgelopen vrijdag was ik bij het seminar ‘Passief Inkomen Online opbouwen’ van Hugo Bakker. Hij heeft zo’n online marketing machine gebouwd en is zo’n beetje de enige die heel transparant vertelt over zijn ervaringen hiermee, het leerproces en de verdienste die hij er uit haalt. Uiteindelijk geeft hij veel tips over de aanpak. En hij heeft er een training voor ontwikkeld.

Ik ben er mee bezig, zo’n online marketing machine bouwen. En inderdaad, het is een leerproces. En niet voor iedereen (in dezelfde mate) geschikt. Ik zal je uitleggen waarom ik dat vind.

Marketingpersoonlijkheden

Mensen hebben verschillende voorkeuren in communiceren. Ik schreef daar al over in het artikel ‘Hoe communiceer je nu eigenlijk met een klant’. Zelf ben ik aanhanger van de B.A.N.K. methode in communicatie en verkoop. De methode gaat er in essentie over dat je in je gesprekken met potentiele klanten de taal van je gesprekspartner gebruikt. Nou lijkt dat een open deur. Maar hoe weet je nou hoe welke ‘taal’ (lees: communicatiestijl) je klant heeft? Dat is waar de B.A.N.K. methode om de hoek komt kijken.

Ik heb daar een afgeleide van gemaakt voor marketingcommunicatie: ik noem dat het MAKS systeem. MAKS is een afkorting van de vier marketingpersoonlijkheden: de mensgerichte mens, het actietype, de kenniswerker en de systematicus.

Je marketingpersoonlijkheid bepaalt je voorkeur in marketingcommunicatiegereedschappen. En aangezien zo’n online marketing machine ook een van de gereedschappen is, hangt het van je persoonlijkheid af, of jij je daar goed bij gaat voelen.

Om het nog wat ingewikkelder te maken: ieder mens heeft ieder type in meer of mindere mate in zich. De volgorde van types in jou maakt uit in hoeverre zo’n online machine iets voor je is.

Het mensgerichte type

Deze mensen bouwen aan relaties en zijn dienstbaar aan anderen. Ze hebben veel talent om verbindingen met anderen te leggen. Hun valkuil is dat ze vaak niet zo erg zakelijk zijn. En zelf zichtbaar worden vinden ze ook niet zo nodig. Voor hen zou een ‘online marketing machine’ een uitkomst zijn. Je hoeft dan niet te onderhandelen, de prijs ligt vast in het systeem. Online zichtbaar worden is toch wat minder spannend als verkoopgesprekken moeten voeren. Ze kunnen veel meer betekenis hebben doordat ze veel meer mensen kunnen bereiken met een online systeem.

Het actietype

Gaan met die banaan! Dat is de belangrijkste drijfveer van het actietype. Achter z’n laptop technische hoogstandjes uitvogelen is aan een actietype niet besteed. Modellen om geld te verdienen wel. Dus het concept van de online marketing machine zal het actietype zeker aanspreken. De uitvoering zal dit type liever uitbesteden.

De kenniswerker

De kenniswerker is leergierig en wil alles weten. Het uitvinden van zo’n online marketing machine is absoluut besteed aan een kenniswerker. Die vindt dit een mooie uitdaging en zal er zeker van genieten. Ook omdat dit een geweldige manier is om de hoeveelheid kennis, die dit type nou eenmaal heeft, uit te dragen en te laten renderen.

De systematicus

Een systematicus is iemand die van structuur houdt. Regels, routine, voorspelbaarheid, duidelijkheid en vooral geen verrassingen. In de marketingcommunicatie gaat de systematicus dus ook systematisch te werk. Liefst volgens reeds bewezen paden. Zo iets nieuws als een online marketing machine zal niet de eerste voorkeur zijn. Communicatie instrumenten als een ambassadeursnetwerk opbouwen (discreet!), netwerken, publiceren in vakliteratuur of op LinkedIn liggen de systematicus wat beter.

Uiteindelijk hangt het van de combinatie en volgorde van de stijlen af, in hoeverre en op welke manier zo’n online marketing machine voor je zal werken. En hoe je die voor jezelf moet inrichten.

Waar begin je?

Het stappenplan van Hugo (met hier en daar een toevoeging van mij):

1. Eigenlijk waar alle marketing begint: met het idee dat je wilt vermarkten. Met je ‘waarom’. Je passie. Met iets dat je zo leuk vindt, dat je er veel moeite voor wilt doen.

2. De volgende stappen: doelgroep bepalen en marketingboodschap zijn ook hier nog steeds van toepassing.

3. De strategie ligt al vast: het wordt een online marketingmodel.

4. Stel je er op in dat je content gaat creëren. Heel veel content. Blogs, video’s, podcasts, e-books: het maakt niet uit. Als het maar relevant is voor je doelgroep. En waardevol. En de behoefte creëert naar meer.

5. Maak een website met een relevante naam (het is direct duidelijk wat je hier kunt halen).

6. Zorg voor een gratis weggever waarmee jij je maillijst gaat vullen (’the money is in the list’).

7. Ontwikkel een aantal kennisproducten die je kunt verkopen en maak hier landingspagina’s voor (verkooppagina’s). Het is een goed idee om met een goedkoop product te beginnen.

8. Investeer in verkeer naar je website: SEO, adverteren op social media of Google Adwords.

9. Ga samenwerken met strategische partners die je aan meer verkeer naar je website kunnen helpen of aan het vergroten van je maillijst.

10. Automatiseer het hele proces van levering van de producten en de promotie van je website.

11. Analyseer de prestaties van je advertenties, de groei van je mailinglijst en de conversies op je website.

Verkoopmodel

Blijft optimaliseren en nieuwe content creëren. Het is geen ‘get-rich-quick’ programma. Het is gewoon een ander marketing/verkoopmodel. En wanneer je een groot bereik hebt weten te creëren met een aansprekende boodschap voor je doelgroep, dan kun je enorme IMPACT hebben.

Denk jij erover om zo’n online marketing machine te ontwikkelen? Je kennis online te gaan verkopen? Of vraag je je af of het al die moeite wel waard is? Laat hieronder je reactie achter!

Gerelateerde artikelen:
Marketing ingewikkeld? Zo houd je het simpel
Communicatie: hoe praat je eigenlijk met een klant?
Doet jouw website niet wat je er van verwacht? 3 Tips om dat op te lossen
Passief inkomen online – Hugo Bakker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.