Zat er iets in de lucht dit jaar? Waarom alles anders liep en wat je daar van kunt leren

Steven PressfieldOur enemy is not lack of preparation; it’s not the difficulty of the project, or the state of the marketplace or the emptiness of our bank account. The enemy is resistance. (Steven Pressfield)

Dit jaar heeft me gebracht wat ik nodig had. Dat was iets anders dan ik had verwacht of gehoopt. Zo tegen het einde is het tijd om het net op te halen en mijn leermomentjes te delen. Je kunt er iets aan hebben al is het maar een feest van herkenning.

De achtbaan

Dit jaar voelde als een achtbaan: omhoog kruipen en met een vaart weer naar beneden suizen. Duizelingwekkend en misselijkmakend. Geen grip krijgen op het verloop van de dingen. Ik twijfelde flink aan alles, vooral aan mezelf.

Een aantal weken geleden kocht ik het boekje ‘Do the work’ van Steven Pressfield. En de hele achtbaan van dit jaar werd me helder. Er was niks met mij aan de hand, het is gewoon het proces. En dat verliep volkomen normaal.

Blinde vlek

We hebben allemaal last van weerstand, zegt Steven Pressfield (en ik herken dat!). Je begint met veel passie aan je project, aan je nieuwe bedrijf of je nieuwe opdracht. En al snel loop je aan tegen weerstand. Je verzint allerlei redenen om maar niet te hoeven beginnen. Of er komen allerlei beren op je pad. Weerstand kan uit heel verschillende hoeken komen. Ik ga hier niet het hele boek overschrijven, je moet het vooral zelf lezen (leuk voor onder de kerstboom).

Inzichten

Ieder project heeft een begin, een midden en een einde. Niks nieuws hier. In ieder project zit een ‘big crash’: een moment dat het helemaal niet lukt, terug naar af, iets moet anders. Maar wat? En dit was wel een nieuw inzicht voor mij. Het gaat hier helemaal niet over de Law of Attraction die je niet goed hebt uitgevoerd: het probleem is gewoon het probleem. En dat kun je oplossen. Wat heerlijk!

In de buik van het beest

Daar heb ik een groot deel van het jaar gezeten. Gestaard naar ‘Het Probleem’ en niet begrijpend waarom het niet wilde werken. Inmiddels weet ik het wel. Alle weerstand van dit jaar droeg vooral de vraag in zich ‘geloof je er eigenlijk wel echt in? Is dit wat je echt wilt?’. En ook die fase hoort er bij. Iedere keer opnieuw passeer je zo’n station. Moet je besluiten of je verder wilt op deze weg. Op weg naar de volgende fase.

Het einde

De finale test: je project, product, kunstwerk, boek, dienst of wat dan ook blootstellen aan de buitenwereld. Zichtbaar worden. Dat is eindeloos griezelig. Angst voor succes is de essentie van weerstand. Daarom worden maar zo weinig projecten daadwerkelijk afgerond. Maar het goede nieuws is: heb je een keer door deze zure appel heen gebeten, dan is de volgende keer een stuk gemakkelijker. Je hebt de draak verslagen en aan de lijn. De volgende keer is dan veel gemakkelijker.

Mijn meest recente draak (ik heb inmiddels een kudde draken) was mijn Inspiratieboekje. De vorige week heb ik dat de wereld in gestuurd. De reacties waren overweldigend, hoe kun je daar nu bang voor zijn.

Een nieuw begin

Ieder einde draagt ook een nieuw begin in zich. Maar eerst is er tijd voor rust. Tijd voor terugkijken en genieten van de resultaten. Trots zijn op wat gerealiseerd is. Ik ben trots. Ik heb gekregen wat ik nodig had: inspiratie voor de volgende fase en de kracht om die volgende fase te beginnen. Ik vertrouw erop dat het nieuwe jaar mij opnieuw brengt wat ik nodig heb.

Heb jij ook zo’n raar jaar achter de rug? Of is alles helemaal volgens plan verlopen? Ik ben heel benieuwd hoe je dat hebt gedaan! Deel je reactie hieronder!

Gerelateerde artikelen
Het inspiratieboekje
Waarom marketingsystemen vaak niet werken
Do the work! Overcome resistance and get out of your own way, door Steven Pressfield

3 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.