Terugblik 2016, thema 2017

geplaatst in: Doelstellingen, Inspiratie, Ondernemen | 2

terugblik2016 was een raar jaar. Voor mij dan. Bijna alle doelen op mijn flipover vel heb ik wel zo’n beetje behaald dit jaar. Toch levert dat me geen tevreden gevoel op. Wel veel leerpunten.

Terugblik 2016

Nadat ik in het voorjaar mijn website een ‘extreme makeover’ had gegeven (zat in de planning), viel mijn business stil (zat niet in de planning). Want ik was even vergeten mijn marketingactiviteiten goed te onderhouden. Beschamend voor een marketeer, ik geef het direct toe. Toch was het zo, ik kan het niet ontkennen.

Na deze constatering maakte ik dat ruimschoots goed en realiseerde ik mijn beste zomer ooit. Het andere uiterste. Heel bizar hoe snel je van het ene uiterste naar het andere kunt schieten. Het was een achtbaan.

Het najaar werd vooral gekenmerkt door gebrek aan motivatie. En uitstelgedrag. Ik was mijn richting kwijt. Kan gebeuren, na de duizelingwekkende toeren in de maanden ervoor.

Het werken met een coach gaf weer de  noodzakelijke inspiratie en motivatie. Daar ben ik nu mee aan de slag. Vooral een verandering van het generieke ‘doelgroep’ naar het meer specifieke ‘doelklant’ gaf nieuw elan. Ik was altijd degene die op zoek ging naar het ‘waarom’, de identiteit die zo bepalend is voor de marketingboodschap. Daar is nu het ‘voor wie’ bijgekomen. Het een kan niet zonder het ander. Daarvoor is veel meer aandacht nodig.

Thema

Maar dan, het thema dat ik voor 2016 had uitgekozen was ‘enjoy life’s blessings’. Dat bleek een te statisch thema te zijn. Het gaf me geen inspiratie. Eigenlijk was het meer een zoethoudertje voor als het niet ging zoals ik wilde. En dat is niet de bedoeling van een thema.

Een thema moet je richting en inspiratie geven. Het mag geen fopspeen zijn voor als het niet naar je zin gaat.

Voor 2017 ben ik weer op zoek gegaan naar een thema met een opdracht. Het is misschien een cliché maar ‘do what you love and love what you do’ had precies in zich waar ik naar op zoek was.

Want wat het afgelopen jaar ook kenmerkte was uitstelgedrag. Ik had er geen zin in, dus deed het maar niet. Mijn marketingactiviteiten. Mijn connectie maken met mijn doelgroep. Met jou dus.

‘Do what you love’ dat is evident. Doen wat je leuk vindt. Waar je energie van krijgt. Waar je echt goed in bent. Maar dat niet alleen. Ook ‘love what you do’. Daar zit de kracht. Wanneer je de dingen waar je tegenop ziet, waar je weerstand tegen voelt, die je uitstelt, weet te omarmen, dan gaat alles je veel gemakkelijker af. Ga ook houden van de dingen die je moeilijk vindt. Zie de uitdaging, geniet er van.

Planning 2017

Mijn planning voor 2017 ziet er veel rustiger uit. Mijn website ook. Keuzes maken en duidelijkheid. Ook nog een paar van die belangrijke leerpunten uit de terugblik.

En uitbesteden wat echt niet je kracht is. Zelf aan m’n website knutselen is wel leuk, maar draagt niet bij aan m’n resultaat. Dat kan ik beter aan een ander overlaten. En zo zijn er wel meer dingen die ik beter niet (meer) zelf kan doen.

Organisatie

Er is overigens onderzoek dat laat zien dat de meest succesvolle mensen zich alleen maar bezig houden met dat waar ze echt goed in zijn. Andere zaken hebben ze uitbesteed. Dat heb ik gehaald uit een boek ‘The organized mind’: thinking straight in the age of information overload (Daniel Levitin).

Buitengewoon boeiend boek: het laat zien dat we maar heel weinig tegelijk kunnen doen en onthouden. En waarom dat zo is. Het heeft te maken met de manier waarop ons brein (niet) functioneert. Dat verklaart ook waarom het helemaal niet handig is om zoveel zelf te willen doen.

Dus dat is ook onderdeel van het thema voor 2017: doen wat ik leuk vind, leuk vinden wat ik doe. En verder alles uitbesteden.

2015 heeft me geleerd dat een thema een magisch jaar kan opleveren. Het thema vorig jaar was ‘do more of what makes you happy’. Zo’n thema krijgt gedurende dat jaar een onverwachte lading. Ik hoop dat mijn thema voor 2017 een soortgelijk effect zal hebben.

Heb jij al een thema voor 2017? En waarom heb je daarvoor gekozen? Laat het hieronder weten in het reactieveld!

Gerelateerde artikelen
Heb jij al een thema voor dit jaar?
Wat is je thema voor dit jaar? (2014)
Van wens  naar werkelijkheid: hoe creëer je positief momentum?

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.