Ondernemerschap: als dit een baan was dan zocht ik een andere! Heb jij dat gevoel wel eens? Dat je toe bent aan nieuwe impulsen voor je bedrijf? Of voor jezelf? En het is waar: een baan kun je opzeggen en op zoek gaan naar iets anders. Als je een bedrijf hebt, dan is dat wat lastiger. Zeker als je nog personeel hebt ook.
Het heeft mij geholpen om onderscheid te maken in fases van ondernemerschap. Iedere fase vraagt om een andere aanpak. Andere impulsen en nieuwe ideeën. Wanneer je je realiseert in welke fase je zit, dan krijg je ook meer inzicht in welke aanpak nodig is. De overgang van de ene fase naar de volgende brengt altijd een periode van onzekerheid mee. Je zit even in een niemandsland want de oude aanpak is achterhaald en je weet niet of je nieuwe aanpak gaat werken.
In zo’n overgangsperiode kijk je naar anderen en je vraagt je af wat je fout doet. Of wat er mis is met je. Eigenlijk niets. Want iedereen maakt die overgangsfases mee. Het herkennen wat er aan de hand is, is een goed begin naar de volgende fase. Want uit angst vasthouden aan wat je had, brengt je niet verder.
3 Fases van ondernemerschap
Welke fases zijn er dan? Voor alle duidelijkheid: ik heb het hier over jouw persoonlijke fases in je ondernemerschap. Ongeacht of je nu personeel hebt of niet.
Ik benoem er 3:
- Brood op de plank
- Persoonlijke ontwikkeling
- Potentieel vervullen
Brood op de plank
Je begint enthousiast in het vertrouwen dat jouw bedrijf een succes gaat worden. Je laat iedereen blij je plannen weten, ervan overtuigd dat het jou zeker zal lukken. Daar ga je voor, want je weet zeker dat de wereld op je wacht.
Na de ‘wittebroodsweken’ kom je tot het besef dat de wereld misschien toch niet zoveel behoefte aan je heeft dan dat je dacht. Klanten vinden blijkt lastig, het is een eenzaam bestaan, je inkomen is onzeker en je vraagt je af waar je aan bent begonnen. Die baan was zo slecht nog niet.
Maar je laat je niet kennen, je zet je schouders eronder, je pakt alles aan wat op je pad komt. Je bent verbeten en vastbesloten om al die zwartkijkers te laten zien dat je het kan. Je zorgt goed voor je klanten en iets minder goed voor jezelf. Je werkt hard aan je expertise op alle terreinen van ondernemerschap. En stap voor stap zie je je bedrijf groeien.
Persoonlijke ontwikkeling
Je gaat op zoek: naar meer kennis op de vlakken waar dat nodig is. Naar ondersteuning voor zaken waar je zelf geen tijd meer voor hebt. Je houdt van je werk, van de uitdaging, van de afwisseling. Je leert doorzetten, dingen doen waarvan je nooit had gedacht dat je dat zou durven. Je groeit en geniet ervan.
Je ruimt op wat overbodig is geworden. In je hoofd (oude overtuigingen), mensen waar je niet meer mee wilt werken, projecten die je niet meer wilt doen. Je gaat wieden in je tuin, zodat je overhoudt waar je energie van krijgt.
Je creëert nieuwe uitdagingen, nieuwe klanten, nieuw aanbod. Dit is een heel creatieve fase: je bent de onzekerheid van het begin ontgroeit, je voelt je op je gemak in je rol van ondernemer. Je ontwikkelt je vaardigheden in je vakgebied en als ondernemer. Je neemt misschien mensen in dienst of je gaat samenwerken met anderen.
Potentieel vervullen
Dan sluipt dat gevoel erin: is dit nu alles? Is dit wel de manier waarop ik wil werken? Word ik hier nou eigenlijk nog blij van? Is dit waarom ik hier ben? Je zoekt meer betekenis, richting en nieuwe structuren. Al het oude overboord gooien is niet perse noodzakelijk maar je hebt wel een nieuw perspectief nodig. Je hebt voldoende ervaring en wijsheid om niet alles overboord te gooien en te vernietigen. Je wilt kijken hoe je alles wat je hebt geleerd en verworven op een nieuwe manier naar de wereld kunt brengen. Je brengt evenwicht aan in dat wat je weet en dat wat jou betekenis geeft.
Overgangsperiode
Deze fases zijn niet perse lineair en je kunt er ook geen tijdspad aan koppelen. Wanneer je zo’n onbestemd onbehaaglijk gevoel hebt, dan zit je waarschijnlijk in zo’n overgangsperiode. Van de ene fase naar de volgende. Ze gaan ook spiraalsgewijs: je doorloopt de fases en komt weer aan het begin uit. Maar nu op een ander niveau. Want wanneer je een nieuwe draai aan je bedrijf of je werk hebt gegeven komt dat gevoel van ‘kan ik daar m’n brood wel mee verdienen’ weer terug. Je begint weer overnieuw. En dat maakt het allemaal zo boeiend.
De juiste aanpak
Welke aanpak is er dan nodig in die verschillende fases, vraag je je nu misschien af? Dat is per ondernemer verschillend. Waar je in de eerste fase nog goed uit de voeten kunt met cursussen en workshops, heb je in de 2e fase vaak behoefte aan meer individueel gerichte begeleiding. Een business coach. In de 3e fase komt het vaak meer aan op life coaching. Want het gaat niet meer zozeer over je bedrijf maar over jezelf. Om goed in te kunnen schatten wat je echt nodig hebt werken de volgende 3 vragen altijd heel goed (voor mij):
- Wat is hier aan de hand?
- En wat kan ik hiermee?
- Bovenal: wat wil ik hiermee?
Het antwoord op die vragen geeft mij de richting voor het vervolg.
Herken jij die fases ook? Heb je er al een aantal doorgewerkt? Of allemaal en weer opnieuw begonnen? Leuk als je jouw ervaringen en/of tips deelt.
Gerelateerde artikelen
De opbrengst van 10 jaar ondernemerschap
Wat is eigenlijk de noodzaak van je bedrijf?
Waarom je van geluk niet gelukkig wordt
Jaap van Rijswijk
Ondernemen is een dynamisch gebeuren, omdat de wereld verandert en jijzelf een ontwikkeling doormaakt. Een kenmerk van ontwikkeling is, dat daarin altijd fases te onderscheiden zijn. Bovendien is ontwikkeling discontinu en niet omkeerbaar (de jeugd komt nooit terug).
Je schrijft dat een faseovergang altijd een periode van onzekerheid met zich meebrengt, een gevoel van even in niemandsland te verblijven. Dat vind ik mooi verwoord. In antwoord op je vraag: ja, ik herken mezelf in wat je schrijft. Het kunnen omgaan met de drie leidvragen aan het slot van je artikel is – zoals je weet – mijns inziens de kern van de zaak. Hier borduren we wat mij betreft op voort.
Louise
Dat heb je weer haarscherp gezien Ingrid en voor mij klopt het helemaal….!
Ingrid Langen
Dank je wel Louise!