Waarom doe jij niks met paarden? Je bent toch zo gek op die beesten?
Die vraag krijg ik regelmatig. En het is een goede vraag. Want het hoort bij deze tijd, dat je op zoek gaat naar je passie. En die gaat leven. Paarden zijn een passie van mij: ik was als puber een echt paardenmeisje. En dat is nooit meer helemaal over gegaan.
Afgelopen zomer heb ik opgepast op een hele menagerie. Op 9 paarden (waaronder die van mezelf), 2 ponies, 3 honden, 1 kat, 2 kippen en 2 konijnen. De stalhoudster was met vakantie en samen met een stalgenote verzorgden wij de dieren. En ik vond het heerlijk, dat wel. Ik genoot van het buiten zijn, mijn eigen paard kunnen bekijken vanaf de bank, het werk in de stal en de wei: ik werd er heel ‘zen’ van.
Maar voor altijd? Ik zou me gaan vervelen. Want ik hou van uitdaging. Van verandering. Routinematig werk heb ik een broertje dood aan. En dat is precies wat paarden nodig hebben: regelmaat en routine (eigenlijk net als kinderen).
Mijn betekenis vind ik niet in dierverzorging, hooguit tijdelijk. Die zit in iets anders. In mijn werk vind ik dat wel. En wanneer ik het in mijn werk weer kwijt dreig te raken, doordat de routine erin sluipt bijvoorbeeld, dan verander ik er iets aan.
De kracht van betekenis
Het boek ‘De kracht van betekenis’ van Emily Esfahani Smith brengt helderheid in de verwarring over ‘geluk’ en ‘betekenis’. ‘Een gelukkig leven’, zegt ze, ‘is een gemakkelijk leven. Een leven waarin we ons goed voelen en weinig stress of zorgen hebben. Geluk zonder zin is kenmerkend voor een relatief oppervlakkig bestaan waarin mensen vooral met zichzelf bezig zijn, waarin alles goed gaat.’
‘Een zinvol leven daarentegen, gaat over het zoeken van verbinding en het bijdragen aan iets dat onszelf overstijgt. Omdat we voor een zinvol leven moeten investeren in dingen die boven onszelf uitgaan, brengt dat meer zorgen, stress en angst met zich mee dan een gelukkig leven.’ Aldus Esfahani.
Geluk, betekenis: het zijn dus verschillende dingen. Alleen op zoek zijn naar geluk is waarschijnlijk voor de meeste mensen niet voldoende. Je wilt ook betekenis hebben. Voldoening halen uit betekenisvol zijn.
Esfahani: ‘4 Elementen die steeds weer terugkeren in de gesprekken met mensen die zinvol leven of daar naar op zoek zijn:
- ze willen ergens bij horen,
- een doel hebben,
- verhalen vertellen en
- transcendentie ervaren’.
Dat is wat mensen zin in het leven geeft. Zelfs onder de meest moeilijke omstandigheden.
Een voorbeeld hiervan is Viktor Frankl: een man die de Duitse concentratiekampen overleefde. En zijn verhalen opschreef in het boek ‘Man’s search for meaning’. Een inspirerend voorbeeld hoe ‘iets bijdragen aan het leven van anderen, betekenis hebben’, je kan helpen zelfs de meest traumatische gebeurtenissen te overleven. Om op die puinhopen iets goeds op te bouwen.
Van je passie je werk maken?
Wat moet je dan met passie? Waarom moet je werk je passie zijn? En je passie je werk?
Dat hoeft dus helemaal niet. In ieder werk kun je zin vinden: de postbode levert een zinvolle bijdrage. Net als mensen in winkels, boekhouders, consultants, mensen in productiebedrijven. Het draagt allemaal bij tot het grote geheel dat ‘onze maatschappij’ is.
Er is nog een kant aan dat ‘van je passie je werk maken’. Wanneer iets werk wordt, dan gaat de passie er vaak wel vanaf. Het wordt de norm en je ‘moet’ want je moet geld verdienen. Dat is de beste manier om je passie te verliezen. Slechts een enkeling heeft een ware roeping in het leven. Je kent ze wel, die mensen die als kind al arts, kok of acteur wilden worden. De meeste van ons gewone stervelingen hebben die roeping niet. Maar moeten wel werken. Dan kan dat maar beter zinvol zijn.
Geluk is de norm
Geluk is de norm. Social media laten toch vooral de gelukkige kant van het leven zien. Waardoor je de indruk krijgt dat je zelf de enige bent met zorgen, met ups en downs. Terwijl natuurlijk iedereen dat wel heeft. Het leven is gewoon niet altijd leuk, voor niemand. Gelukkige en zorgeloze perioden in je leven worden afgewisseld door minder leuke tijden. Het contrast tussen beiden houdt het dan ook weer spannend. Dat vind ik tenminste.
Iedereen krijgt z’n eigen portie narigheid in het leven. Ergens. Of het nu gaat over gezondheid, werk, geld, familie, leefomstandigheden: er is geen mens die niet af en toe diep door de modder moet omdat het tegen zit. Daar goed doorheen komen kan heel veel voldoening geven.
Geluk of betekenis?
Het onderscheid tussen de begrippen geluk en betekenis geeft mij helderheid. Helderheid over waarom je passie volgen niet hoeft te betekenen dat je daar ook je geld mee verdient. Je wordt niet betaald voor wat jij leuk vindt. Je wordt betaald voor de betekenis die je hebt voor een ander. Die jouw bijdrage aan zijn of haar geluk of betekenis waardevol vindt.
De rode draad in mijn leven is ‘groei’. De behoefte om steeds de lat op te schuiven. Daar word je nou niet direct gelukkig van. Integendeel. Ik denk vaak ‘waarom ben ik hier in ’s hemelsnaam aan begonnen?’ Maar wanneer het dan lukt, wanneer de moeite beloond wordt, ik iemand blij hebt kunnen maken met mijn kennis of ondersteuning, dan levert dat veel voldoening op. Als ik alleen gelukkig wilde zijn, dan was ik daar nooit aan begonnen. Dan blijf ik lekker met een boekje in de zon in m’n tuin zitten.
Ondernemerschap valt in die categorie van groei en betekenis. Het is zeker niet altijd leuk. Uitdagend, zeker. Een bijdrage leveren? Daar doe ik het voor. Afwisselend? Zeker weten. Maar leuk? Lang niet altijd.
En dat geluk? Dat haal ik wel degelijk ook regelmatig uit mijn werk (lees: klanten). Maar vooral van en met mijn paard. Want daar hoef ik niet meer van dan gelukkig zijn. Dat is zijn betekenis in mijn leven.
Waar ben jij naar op zoek: je geluk? Succes? Of het hebben van betekenis. Leuk als je hieronder je reactie achterlaat!
Gerelateerde artikelen
De kracht van betekenis, Emily Esfahani Smith
Hoe word je gelukkig met je bedrijf?
Meer zin in je bedrijf, hoe doe je dat?
Nelleke Pieterse
Leuk Ingrid, ben zelf erg bezig met welke betekenis het leven voor mij (nog) heeft. Lees ook net Smith, interessant.!
Ben benieuwd, als de 4 voorwaarden zijn ingevuld, of ik dan meer geluk ervaar. Het is best een ingewikkelde materie.
Eerst nog maar es verder lezen voor meer begrip. Leuk dat jij je zo ook bezig houdt en daarover schrijft!
Lieve groet, Nelleke
alexander ddw
Interessant!
‘…bezig met welke betekenis het leven voor mij (nog) heeft’.
Ooit heb ik gezegd dat ‘geluk is de beleving wanneer iets voldoet aan jouw verwachting’. Dan is de logische vraag: ‘Wat is jouw verwachting?’. Dat weet je bijna nooit.
Wellicht dat het helpt wanneer je beseft dat ‘het doel in jouw leven is jezelf leren kennen’. Wie ben jij? Wat vind jij leuk? Waar ligt jouw passie? Wat vind jij moeilijk? Vragen welke je vooral niet moet beantwoorden alsof het een tentamen is.
Allemaal zaken waar je je van bewust kunt worden. Dat ‘leren’ – of ‘ervaren’ zoals tegenwoordig vaak gezegd wordt – is nu juist de lol van het leven. Doe het en ervaar bewust wat jij ervaart. Dan merk je dat sommige gebeurtenissen of akties jou bijzonder aanspreken. En daar gaat geluk dus over. Het is persoonlijk. Er bestaat helemaal geen absoluut geluk. Zo kun je ook tegen tegenslag aankijken. Hoe ga jij er mee om? Dat zegt wat over jou. Daar mag jij je gelukkig mee prijzen.
Kortom: doe eens iets in jouw leven met iemand waar je normaliter niet mee zou willen samenwerken. En verdiep je in deze persoon. Ongetwijfeld dat je iets bijzonders gaat ervaren. En daarna voel je geluk.
Aan het einde van jouw leven, reken je af met het leven. Was het het waard? Je geeft jezelf een waardering van of het jou iets gebracht heeft. Was het waardevol?
Sta open voor het leven en het wordt vanzelf waardevol.
Succes en geniet!