7 tips voor meer energie

geplaatst in: Inspiratie, Ondernemen | 0

energieSoms heb je van die ochtenden. Dat je groggy wakker wordt, een half uur te laat. En dat je wel wakker bent, maar je hoofd nog niet. Dat je je laptop aan zet en je website is er niet. Gewoon niet bereikbaar. Offline. Huh? (daar word je dan wel weer wakker van). Dus een mailtje naar de hoster. Je iCloud account zegt dat ie jou niet (her) kent. De kat zit voor de deur te mauwen dat ie naar buiten wil. En na 5 minuten weer naar binnen.

Zo’n ochtend dus.

En je wilde zoveel doen.

Hoe zorg je ervoor dat je dan weer energiek wordt? Je hoofd helder krijgt en weer inspiratie voor de rest van de dag? Dat je weer aan de slag kunt gaan met dat wat je van plan was?

Een energiecentrale heeft geen energie, zo’n centrale genereert energie (Brendon Burchard). 

Je energie en kracht kun je zelf sturen. En dat is wel een lekker idee.

1. Laat los

Loslaten wat je eigenlijk van plan was. Lastig, vooral als je geïrriteerd bent en het liefst weer in je bed duikt met het dekbed over je hoofd getrokken. Loslaten lukt vaak het best als je even de tijd neemt om te mediteren. 20 Diepe ademhalingen doen in de frisse buitenlucht helpt ook nog wel eens. Of een ochtendwandeling.

De extra tijd die dit kost, die win je later wel weer terug.

2. Begin

Gewoon beginnen is vaak de beste manier om uit zo’n dip te komen. Wanneer je aan de slag gaat, dan vergeet je vaak dat je je niet zo energiek voelde. Dan open je de poorten naar flow.

De dip gaat ook wel eens dieper dan een ochtend die niet zo lekker begon. Je hebt van die periodes dat de dingen niet willen gaan zoals jij ze had bedacht. Te weinig klanten, de verkeerde klanten waar je energetisch op leeg loopt, te veel uitstellen zodat je in tijdnood komt, gewoon geen zin hebben en algehele malaise.

Dan is er iets meer nodig aan pep.

3. Let op wat je eet

Juist als je in zo’n malaise periode zit, dan ben je geneigd om het gemakkelijk aan te doen met je eten. Niet goed koken, gemaksvoedsel en vooral: ‘lekker’ eten. Hier knap je niet van op. Dat weet je wel, maar het is verleidelijk om toe te geven aan dat gevoel. Niet doen! Het helpt niet. Goede keuzes maken wel.

4. Geef jezelf een time-out

Even iets anders doen, doet wonderen voor je energie en je inspiratie. Juist die inspiratie droogt op in zo’n periode en die stroom wil je weer op gang helpen. Rust, ruimte en je aandacht richten op iets anders werkt geweldig goed. De ene keer is die time-out een meditatie van een half uurtje. De andere keer heb je een hele dag nodig. Of een weekend.

5. Denk aan een situatie waarin je heel energiek en krachtig was

Een hele sterke: je hebt altijd wel ergens in je leven een situatie of periode mee gemaakt waarin je in ‘flow’ was. Een periode waarin alles op rolletjes liep. Zo’n moment waarin je je heel krachtig voelde. Waarin je dingen deed die je niet voor mogelijk had gehouden. Wanneer je terug gaat naar hoe je je voelde in die situatie, dan kun je dat gevoel terug halen. Dan kun je dat gevoel weer voelen. En zie eens wat dat met je doet!

6. Doen alsof

Doen alsof je je doel al hebt bereikt. Wanneer je aan je doel denkt, dan denk je vaak ‘dat lukt me echt nooit!’. Maar wanneer je je voorstelt dat je er al bent, dat het al is gebeurd, dat je al geniet van het resultaat: dat is wel heel gemakkelijk. Het stemmetje dat zegt ‘dat kun jij niet’ blijft stil. Want je hersens kennen het verschil tussen gedachten en werkelijkheid niet. Dan kun je je maar beter succesvol denken, toch?

7. Met de stroom mee drijven

Zo’n periode dat zaken niet fijn lopen, misschien zelfs tegen zitten, draagt ook een boodschap in zich. Wat wordt je hier voorgehouden? Welke les krijg je hier van het universum? Probeer je op wilskracht dingen voor elkaar te krijgen? Tegen de stroom inzwemmen kost veel energie. Met de stroom meedrijven niet. Zorg dan ook dat je doel stroomafwaarts ligt. Gebruik zo’n periode van tegenwerking ook voor reflectie. Ben je wel met de goede dingen bezig? Of kun je beter bijsturen?

Krachtig zijn, dat willen we allemaal, iedere dag. Maar dat lukt niet. Gelukkig maar. Want als je geen dalen had, herkende je de pieken ook niet. Dat is een beetje een tegeltjeswijsheid, maar het is wel waar. En de dalen zijn nodig. Voor reflectie, voor rust en voor herstel.

Wat doe jij om zo’n moment of periode van malaise door te komen? Waar krijg jij energie van? Wat werkt er voor jou? Laat hieronder jouw tip achter!

Gerelateerde artikelen
Vind jij het allemaal ook zo saai worden?
Hoe word je gelukkig met je bedrijf?
Hoe buig je een negatieve spiraal om?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.