Hoe word je gelukkig met je bedrijf?

geplaatst in: Identiteitsmarketing, Inspiratie, Ondernemen | 0

gelukkig met je bedrijfHoe word je gelukkig met je bedrijf: wat is geluk eigenlijk voor jou? Wanneer voel je je het gelukkigst? ‘Being happy is the new rich’: dat je van veel geld niet veel gelukkiger wordt, dat weten we inmiddels. Al kun je van te weinig geld heel ongelukkig worden. Boven een bepaalde grens schijnt de hoeveelheid geld niet meer uit te maken. Dus wat dan wel?

Gisteravond bekeek ik het programma Tegenlicht dat ging over het ‘Rendement van geluk’.  Over bedrijven die hun bestaansrecht niet ontlenen aan zo veel mogelijk winst, maar aan een zo groot mogelijke bijdrage aan de maatschappij. Zo veel mogelijk betekenis dus. Want we leven in een ‘betekeniseconomie’. Of zijn daar naar op weg.

En is dat ook niet een van de belangrijkste drijfveren van veel zelfstandigen? Zo veel mogelijk betekenis hebben? Een bijdrage leveren?

Maar ben je nu ook gelukkig met je bedrijf? En tevreden? Veel mensen zijn dat niet. Misschien jij ook niet.

Sleutels van geluk

Wat zijn nou eigenlijk die sleutels van geluk? Volgens ‘the World book of Happiness’ bestaat geluk uit 3 componenten:

  1. Vreugde: bepaalde dingen hebben die (passief) genot geven
  2. Tevredenheid: het evenwicht tussen behoeften en bevrediging
  3. Verwezenlijking: de ontplooiing van je talenten door te doen wat je graag doet.

De combinatie van deze 3 elementen verschilt naargelang de cultuur.

De bedrijven in het programma leveren vooral betekenis aan mensen die helemaal niets meer hebben. Greyston, leverancier van brownies aan Ben & Jerry’s zegt: ‘we don’t hire people to bake brownies, we bake brownies to hire people’. Zij hebben mensen in dienst die weinig ‘purpose’ meer hadden in hun leven: daklozen, ex-bajesklanten, prostituees, voormalig dealers. Dit bedrijf zorgt ervoor dat deze mensen weer betekenis kunnen geven aan hun leven: ze zijn waardevol en kunnen tevreden zijn met wat ze bereikt hebben.

Een ander bedrijf bakt speciale bouwstenen waarmee je binnen 2 dagen een nieuw huis kunt bouwen. Die bouwstenen worden gemaakt van puin. Een  project voor Haïti, waar nog steeds zoveel puin is dat er van herbouw niets terecht komt. Door het puin als grondstof te gebruiken voor nieuwe stenen worden 2 vliegen in één klap geslagen: puin ruimen en de mensen daar weer een dak boven hun hoofd geven.

Gelukkig met je bedrijf?

Wat kun je als ondernemer zonder personeel hier nou van leren? Dat gelukkig worden met je bedrijf vooral het resultaat is van betekenis hebben. Het gaat niet over jezelf, het gaat over de betekenis voor de ander, de klant.

En dat is nog best lastig, blijkt. Want wat is een van de aller moeilijkste dingen voor veel ondernemers, in hun marketing? Het eigen onderscheidend vermogen vastleggen en uitdragen. En je kunnen onderscheiden is bepalend voor de kansen die je krijgt om je talenten te ontplooien.

5 Tips voor meer betekenis en geluk

1. Begin met je ‘waarom’

Zo voor de hand liggend en dit is vast niet de eerste keer dat je dit leest. Ik roep het zelf overigens al jaren. En als je het filmpje van Simon Sinek nog nooit bekeken hebt, dan zou ik dat zeker eens doen.

Hoe kom je er nou achter wat dat ‘waarom’ van jou precies is? En dan heb ik het niet over:

  • Zelf ervaringsdeskundige zijn
  • Graag mensen willen helpen
  • Dit is wat jij het liefste wilt doen

Dit is nog veel te oppervlakkig. Dus stel jezelf nog wat meer vragen. Zoals

  • Wat maakt dat jij geschikt bent om dit te doen?
  • Welke kwaliteiten heb jij, die jou bijzonder maken?
  • Welk woord past het best bij jouw aanpak:
    • Goeroe
    • Adviseur/mentor
    • Bedenker
    • Doener
  • Omschrijf in één zin de kern van jouw zaak, waar gaat het voor jou echt over?

2. Welk probleem los jij op?

Met welke vraag, last, probleem of verlangen zit jouw doelgroep? Waar zouden zij naar op zoek gaan als ze hun vraag gingen Googlen? Hoe ben jij dan te vinden? Met welke woorden?

3. Voor wie doe je het?

Wie is je doelgroep? Wie gelooft er wat jij gelooft? Wie past er bij jouw aanpak?

Omschrijf die doelgroep zo uitgebreid mogelijk:

  • Is het een persoon of een bedrijf?
  • Man of vrouw of maakt dat niet uit?
  • Leeftijd of maakt dat niet uit?
  • Van welke verenigingen zijn ze lid, wat lezen ze, wat doen ze als hobby?
  • Waar kun je ze vinden?
  • De vraag die door jou wordt opgelost

4. Wat is het resultaat dat jij belooft?

Als het probleem van jouw klant is opgelost, wat betekent dat dan voor die persoon (of dat bedrijf)? Welk resultaat beloof jij? Wat gaat er dan beter, anders, is verdwenen?

5. Laat je eigen resultaat los

Misschien wel het aller moeilijkste: laat je eigen resultaat los. Laat in gesprekken met potentiële klanten los dat jij klanten nodig hebt. Focus op de beste bijdrage die jij kunt leveren aan het welzijn van deze persoon (of dit bedrijf). Het klinkt tegenstrijdig: focus op het beste resultaat voor de ander, want dat levert vaak het beste resultaat voor jezelf op. Dit besef was een kantelpunt in mijn bedrijf.

Wanneer ben je gelukkig met je bedrijf? Als je blij en tevreden kunt zijn over de resultaten die je behaalt met je klanten. Als je al je talenten kunt ontplooien. Wanneer de kwaliteiten die sluimerend in jou aanwezig waren ook tot bloei kunnen komen. Als je zonder zorgen aan en in je bedrijf kunt werken. Wanneer je weet hoe jij jouw betekenis het beste kunt uitdragen. Dan gaat geluk ook renderen.

 

Gerelateerde artikelen
Tegenlicht: Het rendement van geluk
Geluk. The world book of happiness – Leo Bormans
Het nieuwe ondernemen: van meer winst naar meer betekenis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.