Autorijden met je blik in de achteruitkijkspiegel: je kunt je voorstellen hoe dat afloopt. Toch is dat wat heel veel mensen doen, in overdrachtelijke zin dan. En eerlijk gezegd heb ik me er zelf ook een hele tijd schuldig aan gemaakt.
Socrates zei het al: het geheim van verandering is al je energie focussen. Niet op het gevecht met dat wat er was, maar op bouwen aan het nieuwe.
Veel mensen vechten tegen dat wat er was. Of eigenlijk, ze willen terug naar hoe het was. Je kunt er dan voor kiezen om boos te zijn. En verongelijkt. Over de onrechtvaardigheid van het leven. Over de onrechtvaardigheid van de maatschappij waar we in leven. Over al die mensen die niet doen wat jij zou willen.
Wat heb je er aan? Er verandert niets door. Alleen jouw leven wordt er een stuk onaangenamer van. En dat van de mensen om je heen ook. Accepteer het gewoon. En gebruik dit om je leven nieuwe vorm en inhoud te geven.
Want wat is er aan de hand? Je bedrijf loopt niet (meer) zoals je zou willen. Eigenlijk loopt het gewoon helemaal niet (meer). Want:
- Mensen willen geen geld uitgeven
- Niet in zichzelf investeren
- Alles gratis krijgen
- Bedrijven nemen niemand meer in dienst
- Uurtarieven zijn een schijntje van een aantal jaren terug
- Ziektekostenverzekeraars vergoeden steeds minder
- De concurrentie is moordend.
Triest rijtje, toch? De negatieve spiraal ten voeten uit.
Zo kun je er naar kijken. Of je doet er iets anders mee: je maakt er de grootste kans van je leven van.
De kans om opnieuw vorm te geven aan je bedrijf.
Om nu je eigen dienst of product te ontwikkelen.
Dat wat niemand anders heeft.
Eigenheid, zichtbaarheid, het ligt binnen handbereik.
Met je eigen aanbod heb je geen last meer van concurrentie.
Je kunt je echt gaan uitleven in dat wat je het liefste doet.
Doen wat echt bij je past.
Dat is jouw bijdrage aan het grote geheel!
Het vraagt wel wat van je. Het gaat niet vanzelf. Dat is het echte slechte nieuws: je moet aan de bak. Dat wat je altijd deed werkt niet meer. Dat wat je altijd kreeg, krijg je niet meer.
Veranderingen
Dit is de tijd van de grote veranderingen. Ik heb het er wel vaker over gehad. Diverse mensen, trendwatchers en goeroes, kondigen het al een aantal jaren aan. We leven in de ‘ondertussenheid’ (Trendrede 2015): de overgang van het informatietijdperk naar het bewustzijnstijdperk. Je kunt ervoor kiezen om in het momentum van het verleden te blijven hangen.
Je kunt er ook voor kiezen om zelf nieuw momentum te creëren. Het momentum van de toekomst. Van jouw toekomst.
Want je gaat bedenken hoe je jouw kennis en vaardigheden in een ‘eigen’ jasje kunt gieten.
Waar wordt je het meest enthousiast van? Wat vind je echt het mooiste om te doen?
En welke dienst zou je daar van kunnen maken?
Voor wie zou jouw dienst een echte oplossing zijn? Wie zou daar voor willen betalen?
Hoe kun je het potentieel dat je in je hebt écht tot ontwikkeling laten komen?
Die vraag heb ik mezelf gesteld, een aantal jaren geleden. Wat heb ik nodig om mijn potentieel tot ontwikkeling te laten komen? Want ik zat op de bodem van die spreekwoordelijke put. En het uitzicht beviel me niet. Ik zag mensen om me heen zitten, ook in zo’n negatieve spiraal. Maar ik zag ook mensen heel succesvol zijn. Het was dus best mogelijk om succes te hebben, ondanks de barre tijden. Hoe hadden zij dat gedaan? Want in zomaar ‘geluk’ hebben, daar geloof ik niet zo in. Ik ging op zoek naar hun recept.
De 10 ingrediënten die je nodig hebt:
- Inspiratie: om de kansen en mogelijkheden te zien die er nu zijn.
- Motivatie: om het beste uit jezelf te halen.
- Geloof: dat ook jij, opnieuw, succesvol kunt zijn.
- Toestemming: van jezelf – om het oude achter je te laten en op zoek te gaan naar dat succes.
- Vastbeslotenheid: om je niet te laten ontmoedigen door omstandigheden.
- Nieuwsgierigheid: om uit te vinden hoe je het aan moet pakken.
- Toewijding: om de stappen te zetten die nodig zijn.
- Hulp: om de vaardigheden te leren die je nodig hebt.
- Energie: om iedere dag op te staan en het te gaan doen.
- Focus: om met gepunte aandacht te werken aan dat wat je wilt bereiken en je niet te laten afleiden door allerlei factoren uit je omgeving.
Inspiratie
Waar haal je inspiratie vandaan? Uit leuke dingen doen. Uit gesprekken met inspirerende mensen. Inspirerende boeken lezen. In de natuur zijn en die rust op je in laten werken. Je ook eens laten meestromen met het leven. Mijn beste ideeën krijg ik in rust. Als ik iets heel anders aan het doen ben: autorijden, paardrijden.
Motivatie
Wanneer je weet wat je drijft, wat het thema van je leven is, dan is dat een motiverende kracht. Vaak zijn we die drijfveren kwijt geraakt tijdens de opvoeding, op school. Door ‘adviezen’ van mensen om ons heen raken we onszelf kwijt. Een groot en meeslepend doel hebben, is ook heel motiverend. Maar (gelukkig) niet noodzakelijk. Kleine doelen en successen zijn ook heel motiverend.
Geloof
Geloof je dat je waardevol bent?
Geloof je dat je er mag zijn?
Geloof je dat ook jij een bijdrage aan het grote geheel te leveren hebt?
Als je moeite hebt om dat te geloven, dan is daar werk aan de winkel. Om dat geloof weer terug te vinden.
Toestemming
Durf je jezelf toestemming te geven om het oude achter te laten? De sprong in het onbekende te wagen? Te vertrouwen op je eigen motivatie en kracht om opnieuw iets op te bouwen? Als je dat niet durft: wat is dan je alternatief? Je kunt immers niet meer terug naar de oude situatie. Want die is opgehouden met bestaan.
Vastbeslotenheid
Heb je doorzettingsvermogen? Hoe vastbesloten ben je om er een succes van te maken? Om dat te leren en doen wat nodig is? Ook hier geldt: wat is je alternatief? Een heel krachtige vraag om voor jezelf helder te krijgen waar je eigenlijk voor gaat.
Nieuwsgierigheid
Je hebt ook nieuwsgierigheid nodig: hoe doen anderen het? Welke vaardigheden hebben zij ontwikkeld? Durf je te experimenteren? Durf je nieuwe vaardigheden te leren? Durf je fouten te maken en daar van te leren? Durf je met de onbevangen blik van een kind naar de nieuwe ontwikkelingen te kijken? Zonder angst, zonder vooroordeel?
Toewijding
Ben je toegewijd aan je resultaat of vind je het al gauw goed? Toewijding aan je leerproces, maar vooral toewijding aan je betekenis, is een grote aandrijver voor succes. Hoe meer betekenis, hoe meer succes je hebt. Want betekenis kun je alleen hebben in relatie tot anderen.
Hulp
Durf je om hulp te vragen? Of ben je zo’n echte doe-het-zelver? Met alle informatie die gratis op het internet te vinden is, kun je een eind komen. Het kost wel tijd. Veel tijd. Ook veel geëxperimenteer over wat voor jou werkt en wat niet. Met als gevolg veel teleurstellingen. Daar kun je voor kiezen. Of je kiest ervoor het sneller te doen. En je gaat op zoek naar mensen die dit al eerder hebben gedaan. En je laat je begeleiden. Sporters hebben ook een coach voor betere resultaten.
Energie
Waar haal jij energie uit? Wat levert jou energie op? Hoe geef jij anderen energie? Energie is niet alleen een energiek gevoel. Alles is energie. Geld is ook energie. Weet jij waar jouw energie lekt? Hoe je de stroom van energie kunt omkeren?
Focus
Last but not least: focus. Want zonder focus kom je nergens. Focus helpt je om geconcentreerd en gestructureerd naar je doel toe te werken. Je niet te laten afleiden door allerlei dingen om je heen, door mensen, door social media. Je weet waar je heen wilt, je hebt een plan, je leert de vaardigheden en doet de dingen die nodig zijn.
Met deze 10 ingrediënten kan ook jij de kansen in deze nieuwe tijd pakken. Kan ook jij die negatieve spiraal omkeren. Pak je de handschoen op en ga je ervoor? Wat wordt jouw bijdrage? Laat hieronder je reactie achter!
Gerelateerde artikelen
Trekken aan een dood paard
Alles stroomt, niets blijft hetzelfde
Van wens naar werkelijkheid: hoe creëer je positief momentum?
Geef een antwoord