Waarom uitstelgedrag ook nuttig is

geplaatst in: Implementatie, Inspiratie, Ondernemen | 5

uitstelgedragProcrastination is the art of managing delay

Uitstelgedrag vinden we met z’n allen de grootste plaag waar we tegen moeten vechten. Ik doe er volop aan mee en voel me er vaak schuldig over. Ik zoek allerlei manieren om dat irritante uitstellen de baas te worden. Soms lukt het, vaak ook niet.

Er zijn boeken over volgeschreven met recepten hoe je dit gedrag kunt bestrijden en uitroeien.

Maar is uitstellen nu zo erg, vroeg ik mij af? Doe ik mezelf tekort? Of iemand anders? Dat hangt eigenlijk af van de reden van uitstellen.

Geen zin

Uitstellen van taken waar we eigenlijk geen zin in hebben en vervolgens lekker niets gaan doen: dat is luiheid. Sorry, ik kan er niets anders van maken. En soms is dat ook niet verkeerd. Lummelen is ook nodig om weer op te laden. En ik weet niet hoe dat met jou zit, maar ik kan de hoeveelheid werk die ik in een dag zou kunnen doen flink overschatten.

Angst en creativiteit

Wanneer je weerstand voelt tegen een taak vraag je dan af waar dat vandaan komt. Is het angst en weerstand voor het onbekende? Durf je gewoon niet? Dan is het een zaak van door de zure appel heen bijten en toch aan de slag gaan. Dan blijkt meestal ook wel dat het veel minder eng is dan je dacht.

Of je bedenkt een slimmere manier om iets te doen. Uitstellen leidt ook nog wel eens tot meer creativiteit. Slimme oplossingen worden vaak bedacht door mensen die geen zin hadden om het op de bekende manier te doen. En er iets op bedachten.

Bezinning

Ondernemers zijn besluitvaardig, wachten niet af, grijpen hun kansen. Tenminste, de succesvolle. Dat is wat we altijd horen. Maar uitstellen heeft ook goede kanten. ‘Bezint eer ge begint’: een Oudhollandse tegeltjeswijsheid en niet voor niets. Want je bezinnen op je taak leidt meestal tot betere resultaten.

Inzicht

Bezinning geeft je inzicht in wat je echt nodig hebt. Wat er echt belangrijk is. Of de geboden kans of oplossing wel echt zo’n buitenkansje is als het lijkt. Door allerlei aanbiedingen wordt je verleid om snel een besluit te nemen (nog maar xx beschikbaar, aanbieding geldig tot xx). Maar neem je onder druk wel het goede besluit?

Betere besluiten

Die bezinning en dat inzicht leidt tot betere besluiten. Heb je het echt nodig? Is het geschikt voor jou? Ben je er aan toe? Past het bij je? Is die buitenkans echt een buitenkans? Wanneer je dat allemaal bevestigend kunt beantwoorden, dan ga je ervoor. Geen twijfel meer mogelijk. In alle andere gevallen? Gewoon even wachten, het is je tijd nog niet.

Door uitstellen doe je meer

Het lijkt raar, maar denk eens na: je hebt geen zin in een bepaalde taak en je bedenkt dat je nog moet afwassen. De was moet strijken. De hond moet uitlaten. De ramen dringend gelapt moeten worden. De administratie nog gedaan. De facturen de deur uit. Hele nuttige dingen allemaal. Die je niet gedaan zou hebben als je direct aan die taak was begonnen. Dan had je dat uitgevoerd en was je vervolgens, tevreden over jezelf, iets leuks gaan doen. En al die andere dingen waren blijven liggen.

Goed excuus dus?

Dat hangt van de drijfveer achter het uitstellen af. Weerstand en angst zorgen voor echte vertraging. Maar een beslissing uitstellen en er over nadenken leidt vaak wel tot betere besluiten. Je onderbewuste vertelt je wel of het tijd is om nu in actie te komen of dat je beter even kunt wachten.

Waarom stel jij besluiten uit? Denk je daar over na of wordt je geplaagd door aarzel en twijfel? Deel het hieronder met ons!

Gerelateerde artikelen
6 Reasons to embrace procrastination
Van niets tot iets: in 3 krachtige stappen naar succes
Heb je het nieuwe ‘Marketing vanuit je hart 3.0‘ e-boek al gedownload?

5 Antwoorden

  1. Marion Naus

    Goede tekst Ingrid en helemaal mee eens.

    Aanvulling hierop is dat je niet altijd kunt uitstellen omdat je met een deadline zit. Anderen gaan daarna verder werken met jouw beslissing. Dan is een kleine afleiding heel zinvol om het even te laten bezinken en creativiteit op te doen om toch tot een ‘goede’ beslissing te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.