Opnieuw beginnen

geplaatst in: Inspiratie, Veranderen | 0

opnieuw beginnenInspiratie vind je soms op plaatsen waar je het niet verwacht. En op momenten dat je er ook niet naar op zoek bent. Zo zat ik zaterdagavond bij een film: Begin Again. Een feelgoodfilm. Over een ex-muziekproducer en een ex-vriendin van een rockstar die zelf ook singasong writer is. En hoe ze samen een geweldige nieuwe hit produceren. Het had alle ingrediënten in zich om een zoetsappige film te worden. Tot mijn verrassing was het inspirerend en authentiek.

De leegheid

Half juli had ik een groot project afgerond waar ik bijna een jaar aan had gewerkt: de online training. Dat geeft dan toch een beetje een leeg gevoel. Daarbovenop kwam het overlijden van mijn kat: hij werd op een warme zaterdag doodgereden op straat. Boem pats, zomaar weg. Toen sloeg de leegheid echt toe.

Vakantie

Na een aantal weken rondlummelen moet een mens toch weer aan de slag. En je gaat door met wat je daarvoor ook deed. En dan gebeurt er niks. Het is dan gemakkelijk om te zeggen ‘ach, het is vakantie. Iedereen is weg’. Maar eerlijk gezegd was mijn inspiratie ook met vakantie.

Het verhaal

En dan ga je naar zo’n film: Begin Again. Gewoon, om een paar uurtjes vermaakt te worden.

Het verhaal: De ex-producer was net door z’n compagnon uit hun bedrijf gegooid en bedronk zich in een kroeg. Daar hoorde hij de ex-vriendin tegen haar zin een eigen liedje zingen. Zij had net gehoord dat haar rockstar vriend verliefd was geworden op een ander.

Hij zag al voor zich hoe dat liedje een hit zou kunnen worden met een goed arrangement en een band. Hij overtuigt haar er van om het gewoon te gaan opnemen. De ex-compagnon van de producer zag er niets in, dus er kwam geen geld voor een echte demo.

Zij: This is a bit of a long shot…
Hij: That’s when the magic happens…

Want dan begint de inspiratie. Ze ronselen op de meest ongebruikelijke plaatsen een band (bijvoorbeeld een pianospeler bij een balletschool) en gaan op allerlei locaties buiten opnemen. Onder een brug, boven op een flatgebouw, in een park, in de metro, in een straatje.

Dat levert geweldige beelden van New York op en hilarische taferelen in de metro. Uiteraard is het resultaat buitengewoon.

Passie en eigenheid

Wat van de film afdruipt is de liefde voor muziek. De gevestigde muziekindustrie wordt flink op de hak genomen. Door het figuur van de rockstar, die zijn ziel heeft verkocht aan de muziekmaatschappij om een hit te kunnen scoren. En aan het einde, wanneer de demo van de 2 hoofdpersonen enthousiast wordt geaccepteerd door de platenproducent (als er natuurlijk nog wel wat ‘professionele’ wijzigingen zijn aangebracht). Het pareltje dat in eerste instantie door hen niet werd herkend, zien ze nu wel. Nu de met veel plezier, toewijding en muzikaliteit gemaakte song te horen is.

Het oude dat overbodig is

De onderhandeling begint: $9 voor de platenmaatschappij en $1 voor de artiest. In een briljante onderhandeling legt ze duidelijk uit dat de toegevoegde waarde van die platenmaatschappij eigenlijk helemaal niet meer bestaat. Ze besluit het liedje gewoon online te zetten. Tegen betaling van een dollar kan iedereen het downloaden. Van die opbrengst kunnen alle artiesten betaald worden. Weg platenmaatschappij.

Opnieuw beginnen

De moraal van dit verhaal? Opnieuw beginnen bij je passie en je eigenheid: dat is het moment van inspiratie. Weg met conventies en ‘hoe het moet’. Zing je eigen lied! Daar ligt de weg naar vervulling en succes! Gaat het om roem en geld? Welnee, het gaat om passie, je eigen weg bewandelen, genieten van de mensen die je daar tegen komt en samen iets geweldigs creëren.

En dat geldt niet alleen voor muziek. Dat geldt voor alles wat je met hart en ziel wilt doen. Onderweg zijn is waar het om gaat. Wanneer alleen het resultaat telt, dan verlies je de bezieling, ergens. Ik was ‘m kwijt. En heb ‘m weer gevonden. Want alleen je bezieling maakt het verschil. Je moet alleen af en toe opnieuw beginnen.

Hieronder de trailer van de film, dan krijg je een idee waar ik zo door geïnspireerd werd!

Heb jij ook zo’n tip? Een film, muziekstuk of boek dat jou iets bijzonders heeft gebracht? Laat het hieronder weten!

Gerelateerde artikelen
Wat is de betekenis?
Het raadsel van gebrek aan resultaten opgelost
Waarom zou je doen wat je doet? De waarde van commitment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.