Van vreemden vrienden en klanten maken met online marketing: hoe doe je dat?

Online marketing strategieVan vreemden vrienden maken met online marketing

Met online marketing bouw je jouw marketing- en verkoopsysteem met een groter bereik en meer succes. De stappen die je daarbij doorloopt verschillen niet van het echte leven.

Wanneer je iemand ontmoet die je nog niet kent dan onderzoek je eerst of je elkaar leuk vindt. Ieder mens doet dat, bij het eerste handen schudden weet je eigenlijk al of iemand je aan staat of niet. Pas wanneer je ‘contact’ hebt, wanneer je iemand ‘leuk’ bent gaan vinden, ben je bereid verder te gaan met informatie delen, vragen stellen, advies vragen/geven etc. Dit proces vindt altijd plaats: in het echte leven, maar ook op het internet.

Vrienden worden klanten met online marketing

Pas wanneer de stap naar ‘vrienden’ is gemaakt, kun je nadenken over zaken doen. Btw: met vrienden bedoel ik dat op zakelijk terrein. Maar je herkent het zeker: je wilt pas zaken met iemand doen wanneer je iemand leuk vindt en ook vertrouwen hebt dat die persoon of dat bedrijf kan leveren wat  jij zoekt. Dit wordt ook wel de ‘gunfactor’ genoemd. Met online marketing werkt dat precies hetzelfde: je blog zet je in om van vreemden vrienden te maken. Je website ‘converteert’ die vrienden in klanten.

Netwerken met internet

Wanneer jouw doelgroep zich op internet bevindt, dan kun jij je bereik substantieel vergroten met behulp van social media, je blog en je website. Hoe pak je dat nou systematisch aan? Je online marketing model bestaat uit je website, je blog, je Facebook fanpagina, je LinkedIn profiel en Twitter. Hierboven zie je de online marketing strategie schematisch weergegeven:

Website

Je website is de kern van je online marketing strategie. Hier bevindt zich jouw commerciële aanbod, hier wil je zoveel mogelijk mensen ‘ontmoeten’.

Een bezoeker van je website komt daar iets doen: informatie halen, agenda bekijken, een afspraak maken, iets kopen. Bij de eerste blik op je website besluit jouw bezoeker ‘hebben ze hier wat ik zoek, is dit iets voor mij?’ Dat betekent 2 dingen:

  1. Je moet van tevoren bedenken met welke vraag iemand jouw website bezoekt.
  2. Wat wil jij dat die bezoeker gaat doen op jouw site. Wat is jouw ‘call-to-action’.

Die ‘call-to-action’ kan bestaan uit het aanmelden voor een nieuwsbrief, het aanvragen van een gratis e-boek of video, het bekijken van een bepaalde pagina (workshop of training) en het aanmelden.

Bloggen

Met je blog creëer je de ‘magneet’ om bezoekers aan te trekken. Een blog bevat jouw gedachtegoed, kennis die je wilt delen met je doelgroep. Hiermee bouw jij je expertpositie op. Je bezoeker weet wat hij of zij van jou kan verwachten, vindt informatie waarmee hij of zij verder kan en komt graag terug om meer te lezen. Deze bezoeker moet je koesteren, want dit is iemand die echt in jouw aanbod geïnteresseerd is! Daarom is het ook aan te bevelen om je blog te integreren in je website: want zo komt jouw blog lezer ook in contact met jouw commerciële aanbod. En zo wordt jouw website je digitale verkoper.

Social media

Facebook, LinkedIn en Twitter lenen zich prima om jouw blog op te publiceren en te promoten. Daarmee zorg je ervoor dat jouw boodschap zich verspreidt zoals de spreekwoordelijke olievlek. En hiermee vergroot je jouw publiek aanzienlijk, je lezersgroep groeit en de kans dat je jouw product of dienst kunt verkopen vergroot daarmee ook. Want het is toch een ‘numbers game’: des te meer mensen jouw aanbod zien, des te groter de kans dat je kopers treft. Immers, de duurste winkelpanden staan in de drukste winkelstraten….

E-mail marketing

In het schemaatje hierboven zie je het proces nog eens schematisch weergegeven. En daarbij zie je ook e-mail marketing staan. Een belangrijke en waardevolle stap in het hele proces. Daarom ga ik daar een aparte blog aan wijden, volgende week.

Hoe zet jij je website in: is het een digitaal uithangbord of haal je er daadwerkelijk klanten mee binnen? Daar ben ik benieuwd naar. Hieronder kun je jouw reactie achterlaten met evt. tips

Gratis e-boek

Wanneer je nog niet weet hoe je een blog begint dan kan mijn e-boek ‘Bloggen, cadeautjes voor je doelgroep’ je daarbij helpen. Wanneer je je mailadres achterlaat in de rechterzijbalk dan ontvang je dat automatisch.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.