Hoe nu verder?

geplaatst in: Inspiratie, Ondernemen, Veranderen | 0

hoe nu verderIn deze rare tijd vraag jij je misschien ook af: “hoe nu verder? Hoe moet dat mijn bedrijf? Hoe red ik wat er te redden valt?” Je bent niet de enige.

Buitenwereld

In de buitenwereld, de media, lees je zoveel sombere berichten over de vrije val van de economie, dat het wel wat van je vraagt om optimistisch te blijven. Tenzij je natuurlijk mondkapjes produceert, of perspex schermen of iets anders dat momenteel niet aan te slepen is.

Ik herken veel uit de tijd van de kredietcrisis, zo’n 12 jaar geleden. De schok en het ongeloof dat zoiets kon gebeuren, we konden het ons niet voorstellen. Toen niet en nu weer niet. Weliswaar verliep de neergang van veel bedrijven veel langzamer. De vrije val die we nu zien was toen een sluipend voortwoekerende ziekte. Er was ook geen enkele steun vanuit de overheid (behalve dan voor banken). Dat die er nu wel is voor ondernemers en zzp’ers is al een grote verbetering, ook al compenseert dat bij lange na niet de echte verliezen.

Binnenwereld

Dus hoe doe je dat? Positief blijven wanneer belangrijke klanten opzeggen? Niet verlamd raken wanneer je naar je bankrekening kijkt? Het helpt om te snappen wat er in je hoofd gebeurt, hoe je energetische systeem werkt en hoe jouw gedachten hierdoor worden beïnvloed.  Ervan uitgaan dat de situatie in de buitenwereld eerst moet verbeteren voordat het met jou beter gaat, is de omgekeerde wereld. Jezelf energetisch fit houden zorgt ervoor dat je weerbaar en veerkrachtig bent. Die veerkracht heb je nodig om kansen te blijven zien en door te gaan ook al is het moeilijk om erin te blijven geloven.

Hiërarchie van energie

Hierboven zie je de 4 niveaus van energie die idealiter allen gevoed worden om optimaal de uitdagingen van het leven het hoofd te kunnen bieden. Je zorgt goed voor je lijf want daar moet je het mee doen: goed en gezond eten, beweging en vooral buitenlucht, voldoende slapen – je weet het wel en hopelijk doe je het ook.

Het gevoelsleven: vooral nu spelen gevoelens van angst, boosheid, je zorgen maken een grote rol. Angst om ziek te worden, boos omdat je dit helemaal niet wil, zorgen over geliefden, je werk, je bedrijf, je financiën. Het komt allemaal voorbij. En onze hersens zitten zo in elkaar dat we vooral de gevaren zien, niet de lichtpuntjes. Daar moeten we echt bewust naar zoeken, om ook de zilveren randjes te kunnen blijven  zien. Dat is het mentale deel.

Je hebt een zekere taaiheid nodig in je mentaliteit: doorzetten bij tegenwind, je niet laten kisten, je vastbijten in dat wat je wilt bereiken. Dat zijn mentale kwaliteiten die je helpen je gevoelens niet de overhand te laten krijgen. Positieve overtuigingen en vechtlust zijn onbetaalbaar. Negatieve overtuigingen veroorzaken somberheid en het putgevoel. Je bepaalt zelf welke overtuigingen bij jou de overhand hebben. Dat is het mooie van mens-zijn: wij hebben de mogelijkheid om met ons denken negatieve gevoelens om te draaien en te kiezen voor positiviteit.

En dan spiritualiteit. Die zelfrealisatie en dat hogere doel in je leven zal je nu misschien even een zorg zijn. Want je hebt andere problemen aan je hoofd. Dat is wel een gemiste kans. Want juist zo’n periode als deze geeft je de mogelijkheid om eens diep na te denken over waar je nu eigenlijk mee bezig bent. Zit je op de goede weg? Ben je nog blij en tevreden met dat wat je doet en met wie je dat doet? Of is dit de gelegenheid om je leven (werk, relaties) op de schop te nemen en te bekijken wat er toekomstbestendig is? De energie die je nodig hebt om je leven (en je bedrijf) vorm te geven, komt vooral uit de inspiratie van het juiste spirituele pad.

Het inzicht

Inzicht hebben in je binnenwereld, in je energetische bronnen, geeft helderheid, rust en vertrouwen. De helderheid om te weten waar je heen wilt gaan en daar de voorbereidingen voor te treffen. De rust en overtuiging om die activiteiten in gang te zetten. En het vertrouwen dat je de goede weg aan het gaan bent.

Vertrouwen is hierbij het sleutelwoord. Want zekerheid heb je niet. Die had je nooit, al dachten we dat wel. Dat het leven niet maakbaar is, is een les die luid en duidelijk overgekomen is. Dat je het redt met doelstellingen en plannen blijkt een mythe te zijn. Aangesloten zijn op je intuïtie, in contact zijn met jezelf is de weg hier uit. De buitenwereld is een gegeven, je houding hiertegenover is aan jezelf.

Hoe nu verder: opties

Terug naar m’n beginvraag: hoe nu verder? Je hebt een aantal opties:

  1. Afwachten tot de situatie verbetert en je terug kunt naar ‘business as usual’. Als je je dat kunt veroorloven, is dat wellicht een goed uitgangspunt.
  2. Onderzoeken naar waar nu écht je hart naar uitgaat. Aan de ene kant borduur je voort op dat wat je deed en je gebruikt de tijd die je ‘over’ hebt om te bedenken hoe je verder wilt gaan. De vorm is op dit moment niet belangrijk. De richting wel.
  3. Je had al het plan om een nieuw initiatief op te zetten. Nu, met het instorten/teruglopen van je huidige business, is het moment om dat nieuwe initiatief op poten te zetten.

Voor mij is punt 3 actueel. ‘Ondernemen in de levensloop’ was een idee waar ik al enige tijd mee aan het proefdraaien was. In de huidige tijd, waarin veel mensen een ‘harde reset’ in hun levensloop doormaken, is het onderwerp relevanter dan ooit.

Ben jij ook op het punt aangeland van ‘hoe ga ik verder’? Maak dan een afspraak voor een oriënterend gesprek. Het kost je niets, het geeft verlichting om je angsten en zorgen te delen met een onbevooroordeelde derde  en dat levert je inzichten op. Inzichten die je helpen om moedig verder te gaan.

Gerelateerde artikelen
Wat is eigenlijk de noodzaak van je werk, je bedrijf?
Denken, voelen en willen – de weg naar meer vrijheid in je leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.