Ik stop er mee!

geplaatst in: Inspiratie, Ondernemen, Veranderen | 1

ik stop er mee

Ik stop er mee, hier zit geen perspectief in….hoe vaak heb je dat al gedacht?

Ik durf het best toe te geven: ik heb dat heel wat keren gedacht en ook gedaan. Wanneer dingen, projecten, die je bedacht hebt niet blijken te werken. Of wanneer blijkt dat iets overbodig is geworden. Of niet langer interessant. Dat is in de aard der dingen, dat het voorbij gaat. Loslaten kost soms moeite, maar vaak is het ook een opluchting. Dat het niet meer hoeft.

Wanneer het gaat over het opgeven van een droom, omdat het niet is gelukt, dan is dat een ander verhaal. Dat is pijnlijk. En de vraag is of het nodig is.

Af en toe ontvang ik een mail van een klant: ik stop er mee. En kort geleden las ik nog een blog van een ondernemer die er mee stopte. De redenen? De belangrijkste: het duurt te lang voordat er resultaten komen. Of de resultaten blijven als een achtbaan op en neer gaan. Je wilt een bijdrage leveren aan het gezinsinkomen en dat lukt niet echt. Het is te moeilijk, ‘ik geloof er niet meer in’. Of ‘mijn omgeving gelooft er niet meer in’.

Je kunt gefrustreerd of bitter worden omdat iets, waar je grote verwachtingen van had, niet werkt. Het is niet leuk wanneer je allerlei tegenslagen tegen komt. Of merkt dat je niet genoeg weet. Je voelt je moedeloos en machteloos. Vooral wanneer de omgeving er ook iets van gaat vinden.

Vermijden is dan mijn eerste keuze. Ik ga iets anders doen. Paardrijden. Studeren. Boeken lezen. Huis opruimen. Alles om maar niet de confrontatie aan te gaan met wat er echt aan de hand is. Op de korte termijn is dat prettig. Je voelt je beter en je doet toch iets nuttigs. Op de lange termijn maakt het de situatie niet beter.

De vraag die je jezelf eigenlijk moet stellen: ‘Wat is de boodschap in deze situatie, wat is de vraag aan mij?’

Dat is een betere strategie: nieuwsgierigheid. De situatie is niet meer frustrerend (nou ja, niet alleen maar…), maar vooral ‘interessant’. De vraag ‘wat is hier aan de hand’ brengt je verder. Je gaat op onderzoek. Je laat even je emoties los. Je laat je leiden door je nieuwsgierigheid. Niet door het gevoel van falen. Er is geen falen. Alleen maar leren.

Wat is hier aan de hand?

Dat is een hele sterke vraag. Die vraag geeft ruimte voor inzichten. En een nieuw inzicht geeft weer uitzicht. Uitzicht op verandering en verbetering. Neem eens de tijd om hierover na te denken. Het gaat dan niet over goed of fout. Over falen of slagen. Over de schuldvraag. Het gaat over fact finding.

Te snel resultaten verwachten.

Dat kan. Je weet nooit wanneer het kantelpunt komt. Bij een baan krijg je direct, aan het einde van je eerste maand, een salaris. Als ondernemer niet. Dat is een onzekerheid waarmee je moet leren leven. Er is geen enkele garantie.

Geen keuzes maken

Dat gebeurt veel. Wanneer ik een bedrijf evalueer, dan is een van de belangrijkste punten: hoe duidelijk is de boodschap naar de doelgroep? Vaak is de doelgroep niet echt duidelijk (te veel, te divers, te wisselend) en de boodschap is ook niet eenduidig. Er wordt veel gedaan maar er zit geen duidelijk samenhang in. Dan weet die potentiële klant niet waar hij aan toe is. Je wordt niet gevonden en niet gekozen.

Wie wil je zijn?

Je identificeert je al snel met je situatie. Als je weinig geld hebt, voel je je armoedig wanneer je vrienden en vriendinnen uit eten gaan en je kunt niet mee. Of je kunt nooit eens een rondje geven. Of je hebt gewoon geen tijd om sociaal te zijn want je bent alleen maar met je bedrijf bezig.

Je bent niet je situatie!

Wil je wel ondernemer zijn? Ik heb mezelf vooral heel lang als marketeer gezien. Niet als ondernemer. Als ondernemer ben je bezig met marketing en verkoop. Met de buitenwereld. Als vakdeskundige denk je na over je vakgebied. Daar ben je vooral in geïnteresseerd. Beide heb je nodig om als zelfstandig professional succesvol te kunnen zijn.

Sterkten en vaardigheden

Nog een sterk (voor)oordeel: focus op waar je goed in bent (je sterkten) en besteed de rest uit. Hoe zit het dan met vaardigheden? En de ontwikkeling daarvan? Vooral als het gaat om je primaire bedrijfsproces (productontwikkeling, marketing en verkoop) bepalen deze vaardigheden je succes. Het is te belangrijk voor de groei van je bedrijf om dat aan anderen over te laten. Die vaardigheden moet je in jezelf ontwikkelen. Dat vraagt om een besluit.

Intenties en doelen

Doelen stellen is belangrijk. Ik zal de laatste zijn om dat te ontkennen. Als je niet weet waar je heen gaat, etc. Maar, een te strakke focus op je doel kan ook een valkuil zijn. Want met welke intentie ben je aan het werk?

Afgelopen jaar was mijn thema ‘Do more of what makes you happy’. Daar heb ik dat jaar op gefocust  en het was ook een echt ‘happy’ jaar. Maar, het doel dat ik voor mezelf had neergezet, had ik niet bereikt.

Het eerste kwartaal van dit jaar heb ik strak naar mijn doelen toe gewerkt (en ook steeds gehaald) maar ben mijn thema vergeten. Enjoy life’s blessings: ik heb niet echt genoten. Want ik was vooral aan het werk.

Er moet balans zijn. Doel en intentie moeten elkaar versterken, niet tegen werken. De vitaliteit en de energie waarmee je aan de slag bent komt voort uit je intentie.

De enige zekerheid is verandering

Verandering is in het begin oncomfortabel. Maar het is nodig. Want verandering brengt vooruitgang en groei. De worsteling met jezelf over discomfort maakt je sterker en beter. En vastbesloten te bereiken wat je voor ogen hebt.

Een kwestie van nieuwsgierigheid, leren, onderzoeken, vaardigheden trainen, doorzetten en ondertussen genieten van het proces en de uitdaging. Dat is wat ik doe.

Conflict

Wanneer je alles goed doet, je producten en je marketing en je focus en je realiseert toch je doelen niet, dan is er een conflict in jezelf (Tony Robbins). Dan ben je misschien wel hard aan het werk, maar niet met datgene waar je hart echt naar uitgaat. Dat vraagt om een gedegen zelfonderzoek.

Vreemde ogen

Vreemde ogen dwingen. Wanneer je niet tevreden bent over de situatie waar je nu zit, over de groei van je bedrijf of het gebrek er aan: ga dan op zoek naar hulp. Je eigen blik op je zaak is niet helder, een vreemde kijkt er van een afstand tegen aan. Heel vaak kan er met een kleine aanpassing in je aanpak een groot resultaat gerealiseerd worden.

Het is jammer om een droom te moeten opgeven omdat je niet nieuwsgierig genoeg was. Of niet om hulp wilde vragen. Hoe ga jij om met die dips? Wat is jouw bron van inspiratie? Deel het hieronder met ons!

Gerelateerde artikelen
10 Tips voor moeiteloze marketing
De belangrijkste reden dat mensen hun doelen niet halen
8 Ondernemerslessen die ik leerde van mijn paard

  1. Agnes

    Heel herkenbaar. Ik neem contact nu echt met je op voor een gesprek.
    Tijd om onder ogen te zien hoe ik beter kan focussen vanuit interne motivatie.
    Tot later, Agnes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.