Hoe word je onweerstaanbaar voor je klant?

geplaatst in: Inspiratie, Meer klanten, Verkopen | 0

onweerstaanbaarWie wil er nou niet onweerstaanbaar zijn voor klanten? Wanneer je onweerstaanbaar bent, dan ben je verleidelijk, aantrekkelijk, charmant. Dan hoef je geen moeite te doen om klanten aan te trekken, dat gaat vanzelf. Je hoeft niet te verkopen, mensen staan in de rij. Een mooie droom, he?

De realiteit is vaak anders. Een struggle, een worstelpartij om de aandacht van die ongrijpbare klant. Soms denk je bij jezelf: waarom ben ik hier aan begonnen? Er zit niemand op mij te wachten…..

Herkenbaar?

Hoe keer je dat om? Hoe doen die mensen dat, die wel veel klanten hebben? Wat weten zij dat jij niet weet?

Laten we op zoek gaan.

Verleiden en aantrekken: dat zijn de sleutelwoorden hier. Wanneer word je verleidelijk en aantrekkelijk gevonden door (potentiele) klanten?

Een aantal jaren geleden schreef ik een artikel over de overeenkomst tussen klanten werven en paarden vangen. Ik heb veel geleerd van mijn paard. In zijn jonge jaren liet hij zich niet vangen in het weiland. Uren heb ik er achteraan gelopen. Vastbesloten om me niet te laten uitlachen door zo’n beest. Met boer Kees als mentor, die mij tips gaf over hoe ik dat op kon lossen. De belangrijkste succesfactor: wortels. Daar is ie gek op. Daarmee kreeg ik ‘m uiteindelijk altijd te pakken.

Mijn les: zorg voor een zak wortels. Altijd!

Dus hoe vang je klanten? Zorg dat je iets hebt, dat zij graag ook willen hebben. Biedt een oplossing voor iets waar zij mee zitten.

Nou weet je dat meestal wel, die oplossing. Maar hoe zorg je ervoor dat zij dat ook weten? Wat jouw belofte is? Mijn paard had geleerd dat er altijd wortels te halen zijn. Maar hoe werkt dat met klanten?

1.      Zichtbaarheid.

Zichtbaar zijn is stap 1. Maar daarmee ben je niet direct onweerstaanbaar. Veel mensen vinden (te) zichtbaar zijn overdreven en irritant. En dat wil je dan ook weer niet. Dat vinden we lastig, zichtbaar worden. Want van kinds af aan hebben we meegekregen dat je vooral je kop niet boven het maaiveld moet uitsteken.

Met dat paard van mij heb ik er nooit over nagedacht, of hij mij irritant vond of niet met die wortels. Ik wilde gewoon iets met ‘m gaan doen. En hij wilde graag wortels. Klaar. Ingewikkelder is het niet.

Mensen die zich herkennen in jouw verhaal, vinden je niet snel irritant. Degenen die jou irritant vinden, zijn niet de mensen waar jij naar op zoek bent.

2.      Herkenbaarheid.

Ze herkennen iets in jou dat ze aan zichzelf doet denken. Een vergelijkbare ervaring (moeilijkheden), een vergelijkbaar leven, vergelijkbare situaties. Jezelf laten zien is dus ook belangrijk. Zodat mensen zich in jou kunnen herkennen en zien dat jij een oplossing hebt gevonden. Je bent er uit gekomen. Jouw leven ziet er nu een stuk leuker uit en dat willen zij ook.

Wat nou als je denkt: ‘ik wil mensen leren hoe zij gelukkiger kunnen zijn, maar ik ben zelf hartstikke ongelukkig’? Dat kan natuurlijk. Dat je aan een ander iets wilt leren wat je zelf ook nog niet hebt bereikt. Dat is de beste manier om het wel te bereiken. Je gaat dan nl. op zoek naar oplossingen. Terwijl je dit aan een ander leert, leer je zelf ook. Je bent steeds bezig met de materie, zodat het jou ook steeds beter af gaat. Je wordt dan vanzelf de expert.

3.      Verlangen.

Het is niet genoeg dat mensen zich in jou herkennen, er moet ook een verlangen zijn. Een verlangen om te bereiken wat jij hebt bereikt, te hebben wat jij hebt, te doen wat jij doet. En de bereidheid om een besluit te nemen er nu mee aan de slag te gaan.

Hoe wakker je dat verlangen aan? Een methode is de vraag: ‘wat is het alternatief’? Wat gebeurt er (niet) als je hier niets aan doet? Die vraag confronteert mensen met hun grootste angst: de angst voor verlies. Dat wat ze het liefste willen is onbereikbaar.

Je kunt het ook los laten. Je biedt jouw oplossing aan en je vertrouwt erop dat degenen die er aan toe zijn zich melden. Iedereen heeft z’n eigen moment om in actie te komen.

4.      De juiste taal.

Daar hoort nog iets bij: de juiste taal. Dat heeft weer met communicatiestijlen te maken. Lees de onderstaande 4 zinnen maar eens:

  1. Wil jij meer succes in je leven? Meer verdienen, meer vrijheid en meer plezier in je leven?
  2. Wil jij een stappenplan, een systeem leren zodat je gestructureerd en met zekerheid naar je doel kunt werken?
  3. Wil jij meer betekenis hebben? Wil jij op een authentieke manier een bijdrage leveren aan een betere wereld?
  4. Wil jij een autoriteit worden, strategieën leren, meer informatie hebben, zodat je op grond van feiten besluiten kunt nemen?

Deze 4 zinnen zouden gebruikt kunnen worden voor eenzelfde product of programma. Maar zijn totaal verschillend van lading. Passend bij 4 verschillende communicatiestijlen. Wanneer iemand zich niet herkent in jouw stijl van communiceren, dan blijft dat verlangen weg. Want je hebt niet de juiste triggers aangesproken.

Iets om bij stil te staan: welke stijl van communiceren spreekt mijn doelgroep aan. Waar gaat het voor hen over: geld, plezier, betekenis, leren, groei, zekerheid, zorgeloosheid? Dat is niet voor iedereen gelijk.

5.      Communicatiemiddelen.

Communicatiemiddelen zijn je marketinggereedschappen. De manieren die je gebruikt om je boodschap over te brengen. Zichtbaar en herkenbaar worden en je doelgroep op de goede manier aanspreken.

Het internet biedt geweldige mogelijkheden om zichtbaar te worden. Overigens geldt dat voor iedereen die hetzelfde doet als jij. Jezelf onderscheiden met een eigen boodschap wordt daarmee steeds belangrijker.

6.      Tijd.

Een besluit nemen kost tijd. De ene persoon doet dat heel snel, de ander heeft bedenktijd nodig. Wil eerst marktonderzoek doen. Ook al vindt jouw klant je bij de eerste kennismaking leuk, dat wil niet zeggen dat je direct zaken doet. Net als met daten: de een wordt op slag verliefd, bij een ander moet de liefde eerst groeien.

Niet iedereen heeft zoveel geduld. Verschillende technieken worden dan ingezet om dat besluit maar snel af te dwingen. Het kan helpen, het kan ook tegen je werken. Ook dat hangt af van degene met wie je te maken hebt. Persoonlijk vind ik het irritant om onder druk te worden gezet. Voor mij een reden om af te haken want ik wil er over na kunnen denken. En ja, mijn marktonderzoek doen.

7.      Onweerstaanbaar.

Onweerstaanbaarheid heeft alles te maken met dienstbaarheid. Een ouderwets woord: dienstbaarheid. De belangrijkste vraag die je jezelf iedere ochtend zou moeten stellen: ‘hoe kan ik mijn klant vandaag het beste van dienst zijn’?

Onweerstaanbaar word je pas als je er bent voor de ander. Mensen kiezen jou voor zichzelf. Niet omdat jij klanten nodig hebt. Aantrekkelijk ben je wanneer je hebt laten zien dat je betekenis kunt hebben voor je doelgroep. Wat hen verder helpt. Wat hen brengt waar ze naar op zoek zijn.

Hoe wil jij onweerstaanbaar worden voor je doelgroep? Waarmee wil jij ze helpen, welke betekenis wil jij hebben? Leuk als je hieronder je reactie achter laat!

Wil jij meer weten over het onweerstaanbaar worden voor je klanten? Hoe onweerstaanbaar je wordt met moeiteloze marketing? Je kunt deelnemen aan de (gratis) online training over ‘Moeiteloze Marketing’. De eerstvolgende gelegenheid vind je hier.

Gerelateerde artikelen
Wat is de overeenkomst tussen klanten en paarden?
Communicatie: hoe praat je eigenlijk met een klant?
Waarom zeggen klanten zo vaak ‘nee’? En hoe krijg je vaker een ‘ja’?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.