3 stappen om een goed idee te realiseren

geplaatst in: Implementatie, Initiatiefkunde, Ondernemen | 0

goed ideeEen goed idee: als ondernemer heb je daar nog wel eens ‘last’ van. Soms tot wanhoop van je medewerkers. Een continue stroom van nieuwe ideeën helpt so wie so niet om er eentje tot wasdom te laten komen. Maar ook wanneer je een bepaald idee echt wilt realiseren, omdat het potentieel heeft, dan blijkt dat nog een hele klus te zijn.

Want wanneer je dan een aantal weken of maanden verder bent, vraag je je verbijsterd af waarom dat goede idee nou nog steeds niet meer is dan dat: een goed idee.

Het is vrij simpel om de schuld te geven aan ‘uitstelgedrag’. Dat is te gemakkelijk. Want daar ligt het niet aan, niet alleen tenminste.

Een goed idee tot realiteit te laten komen, daar is meer voor nodig: initiatiefkunde.

Wat is dat nou weer?

Initiatiefkunde is een gestructureerde aanpak van het realiseren van je idee. Volgens een in de praktijk bewezen methodiek je idee ontwikkelen. Ondertussen doe je vaardigheden in projectmanagement. Want of je nu in een team of in je eentje werkt: een nieuw idee ontwikkel je als project buiten je dagelijkse werkzaamheden om.

Daarbij neem je de volgende stappen: tijd, bewustzijnsontwikkeling en commitment. Het lijken open deuren. Maar zijn ze dat ook?

Tijd

Er moet apart tijd ingeruimd worden. Buiten de dagelijkse operatie om. Doorgaans moet een goed idee uitgewerkt worden ‘als er tijd voor is’. Want de winkel moet wel open blijven. Maar had je tijd over dan? Of je medewerkers? Daar gaat het vaak al mis. In de dagelijkse hectiek is er geen tijd om zo’n idee uit te werken en te ontwikkelen.

Als het idee werkelijk (het vermoeden van) potentieel heeft, dan vraagt dat om het vrijmaken van tijd voor de ontwikkeling ervan. Of het echt het potentieel heeft, dat ontdek je vaak pas gedurende het initiatiefproces. Zonder initiatiefproces blijft het slechts een vermoeden, een knagend gevoel.

Bewustzijnsontwikkeling

Een goed idee gaat samen met verandering. Vaak ben je je daar niet van bewust, maar ga maar na: een nieuw product, een nieuwe dienst, een andere aanpak in je bedrijf – het gaat allemaal samen met veranderingen. Wanneer er iets nieuws komt, moet iets bestaands daarvoor plaats maken.

Veranderingsprocessen hebben te maken het denken, voelen en handelen. Je kunt wel een nieuw idee bedenken, maar wanneer je je niet bewust bent van je gevoelens daarbij, komt het niet tot handelen. Gevoelens kunnen gaan over enthousiasme (uiteraard), maar onderliggende angst voor verandering, angst voor falen, het Calimero syndroom (ik doe er niet echt toe) saboteren het handelen. Dus wanneer het niet tot handelen komt, vraag je af wat je gevoel eigenlijk is bij dat goede idee.

Dat geldt ook voor een organisatie: wanneer het ‘gevoel’ bij dat goede idee niet algemeen enthousiast is (dat kan gaan om de top maar ook om medewerkers) dan komt het niet van de grond.

Commitment – toewijding

In de organisatie moet commitment zijn voor het idee. Dat geldt voor de top, de medewerkers en voor jezelf als je eenpitter bent. Zonder commitment, heb je er nooit tijd voor.

Wanneer een goed idee niet van de grond komt, dan zijn er een aantal stappen niet genomen:

  • Er is geen tijd vrijgemaakt: door jezelf of in je organisatie
  • De verandering veroorzaakt onderliggende gevoelens van weerstand waardoor het niet tot handelen komt
  • En dan is er uiteraard ook geen echt commitment.

Dit is het moment om je af te vragen hoe goed je dat idee eigenlijk vindt? Want uitstelgedrag kan heel nuttig zijn om uit te vinden waar de weerstand die je ervaart in jezelf of in je organisatie nou eigenlijk vandaan komt.

Is er angst bij jezelf of bij je medewerkers voor het nieuwe?

Vind jij (of je medewerkers) het eigenlijk echt een goed idee?

Heb jij (of je team) er eigenlijk wel zin in?

Kortom: verandering is de enige constante in de huidige wereld waar we in leven. Goed zijn in initiatiefkunde en het nemen van deze stappen helpt je om jezelf en je organisatie vitaal te houden.

Herken je het moeizame proces van het komen van een goed idee tot daadwerkelijke realisatie? Hoe ben je hiermee om gegaan? Deel je ervaring hieronder in een reactie.

Verder lezen
Initiatiefkunde
Hoe krijg je weer momentum in je bedrijf?
Ondernemerschap – de 3 fases van ontwikkeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.