De ideale klant bestaat niet

geplaatst in: Meer klanten, Ondernemen | 3

ideale klantKen jij je ideale klant? Hoe vaak heb je die vraag al gekregen? En dan zeg je: ja, ik weet precies wie dat is! Ik weet precies tegen wie ik praat!

Of je denkt: het zal wel, die ideale klant. Iedereen kan mijn dienst wel gebruiken.

Wat is dat nou met die ideale klant? Want bestaat die eigenlijk wel? Is het niet gewoon heel erg ‘bedacht’ allemaal? Een kunstje?

Ja en nee.

Doelgroepen en ideale klant

“Mijn doelgroep bestaat uit vrouwen tussen de 35 en 55 jaar, die op zoek zijn naar meer betekenis in hun leven. Ze hebben een partner en kinderen en een baan. Ze zijn heel druk, voelen zich niet gelukkig en vragen zich af ‘is dit het nou’.”

Zo kan de beschrijving van een doelgroep er uit zien. Zo op het oog ziet het er best compleet uit, toch? Maar dan: hoe bereik je die groep met een boodschap waar zij zich echt bij aangesproken voelen? Waar ze op reageren? Dan kom je erachter dat de boodschap generiek wordt. Dat je eigenlijk niemand in het bijzonder aanspreekt.

Dus je maakt er een ‘persona’ van. Een persoon. Een ideale klant.

Samenstel van eigenschappen

Je ‘ideale klant’ is niet maar één persoon. Maar een samenstel van eigenschappen van verschillende personen. Die verschillende eigenschappen bij elkaar vormen dan samen je ideale klant.

De grote gemene deler is het ‘probleem’ dat ze ervaren. Waar ze last van hebben. De pijn. Of het verlangen dat ze hebben. En dat hoeft helemaal niet te gaan over leeftijd, man/vrouw zijn, demografie of wat dan ook. Een vraag kan zich door alle lagen van de bevolking, bij alle leeftijden voordoen. Of juist heel specifiek zijn. Wanneer je van die vraag uitgaat, dan zie je die doelgroep, die ideale klant, direct voor je.

Hiermee komen we ergens!

Het probleem dat je oplost

Belangrijker dan je ideale klant, is het probleem dat je oplost. De belofte die je doet. Want dat is waar mensen op aanhaken. Op de pijn die ze ervaren en dat jij snapt wat er met ze aan de hand is en wat ze nodig hebben. Dat is het moment dat iemand verder kijkt of leest.

Wat vind jouw klant eigenlijk belangrijk?

Dat unieke van jou, dat weet je zelf lang niet altijd. Je klanten moeten je dat vertellen. Waarom heeft die klant ‘ja’ tegen jou gezegd? Weet je dat, heb je daar wel eens naar gevraagd? Het kan heel iets anders zijn dan je nu denkt.

Kennis

We vallen met z’n allen in de valkuil van de kennis. We laten vooral zien, hoeveel verstand we wel niet hebben van het probleem dat onze klant ervaart. Hoeveel we er over hebben geleerd en de diploma’s die we hebben gehaald. Dat we zelf ervaringsdeskundige zijn. Ik schrijf hier expres ‘we’ want ik val zelf ook regelmatig in die valkuil.

Dat is ook niet zo gek, deze valkuil. Want van jongs af aan worden we op school gedrild in kennis. We krijgen cijfers voor wat we weten. Hoe beter de cijfers, hoe blijer onderwijzers, ouders, opa’s en oma’s van ons worden. Dus het is logisch dat we er automatisch vanuit gaan dat we om onze kennis worden gekozen.

Niets is minder waar.

Want die kennis zit al bij heel veel mensen.

Uniek

Je wordt gekozen om iets wat jou uniek maakt in de ogen van je klant.

Hoe lastig is dat? Want hoe weet jij nou wat er in de ogen van die klant zo belangrijk is? Daar is maar één oplossing voor: vragen! Hoe vaker je die vraag stelt, hoe duidelijker het patroon wordt. En hoe specifieker je kunt zijn in je belofte.

Zo heb ik laatst een video laten maken. Waarom heb ik nou specifiek voor deze videomaakster gekozen? Ik ken er een heleboel en ze zijn stuk voor stuk vakkundig en goed. En een heel aantal daarvan vind ik nog heel aardig ook.

Deze dame weet hoe ze het beste uit mij moet halen. Ik vind het niet zo prettig om voor de camera te staan. Zij stelt me niet op m’n gemak, nee, dan zou het echt heel saai worden. Zij daagt me uit, ze neemt geen genoegen met een verhaaltje: het moet écht zijn en uit het hart komen. En ze gooit er veel energie in. Dat werkt voor mij. En als ik haar video’s bekijk, dan werkt dat voor heel veel mensen. Ik weet zeker, dat zij zich hier niet van bewust was (nu wel!).

Weet jij wat jou uniek maakt? Heb je die vraag wel eens gesteld aan je klant? Of weet je niet wat je moet antwoorden als iemand jou die vraag stelt? Laat hieronder eens je reactie achter!

Gerelateerde artikelen
Hoe word je onweerstaanbaar voor je klant?
10 Tips voor moeiteloze marketing
Sta eens in de schoenen van je klant: maak een empathie kaart

3 reacties

  1. Astrid

    Volgens cliënten ben ik eerlijk en direct en neem ik geen genoegen met smoesjes. Niet iedereen vindt dat fijn, maar achteraf zeggen de meesten wel dat het hen verder heeft gebracht dan ze vooraf gedacht hadden. (ik ben gewichtsconsulente en smoezen zijn in mijn ogen de vijand van een goed resultaat)

    • Ingrid Langen

      Hallo Astrid, en waarschijnlijk is het soms best lastig om streng te zijn. Met de blik op het resultaat voor je klant, de oplossing van hun probleem dus, help je ze uiteindelijk het best.

  2. Isis Walstra

    Leuk dat je die vraag stelt Ingrid. Als ik mijn klanten vraag wat zij uniek aan mij vinden dan is het mijn aanpak: down to earth en soms confronterend, waarmee ik snel en schijnbaar moeiteloos tot de kern van het probleem kom. Alle belemmeringen worden zichtbaar gemaakt zodat ze kunnen worden aangepakt en de klant weer verder kan. Wat veel klanten ook uniek vinden is mijn holistische aanpak waardoor er niet alleen aandacht is voor het verstand of de emoties maar ook wat je op fysiek en spiritueel gebied nodig hebt. En als laatste vinden klanten het bijzonder om een visie op de toekomst te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.