Trainer, coach of mentor: wat is het verschil?

geplaatst in: Inspiratie, Ondernemen, Veranderen | 0

mentorHet lijkt heel erg hetzelfde: een mentor en een coach. Of een trainer. Maar dat is het niet.

In 2011 gaf ik WordPress- en marketingtrainingen. Ik was een trainer. En ontwikkelde mezelf tot business coach. Nu noem ik mezelf een ‘mentor’. Voor mijn gevoel dekt dat de lading beter dan ‘coach’ of ‘trainer’. Maar waarom eigenlijk? Ik wil daar dan toch graag een verklaring bij.

Trainer, coach of mentor?

Een trainer leert je een bepaalde vaardigheid, punt. De samenwerking is beperkt tot de lengte van de training.

Een coach is wat anders. Deze heeft daar een opleiding voor gedaan en is meer een procesbegeleider. Met methodes, technieken en oefeningen word je geholpen in jouw proces. Een coach is niet  noodzakelijkerwijs deskundig op de inhoud. Een coach spreekt doorgaans een traject met je af.

En een mentor is meer de ‘oudere en wijze’, deskundig op de inhoud maar ook met veel levenservaring. En bij voorkeur met coaching vaardigheden. De samenwerking is meer holistisch en wederkerig: de mentor deelt kennis en ervaring, maar begeleidt vooral het groeiproces van de mentee. En leert daar zelf vervolgens ook weer van.

Mijn keuze

Dat laatste is vooral waar mijn hart ligt: anderen laten delen in mijn kennis en daar voordeel van hebben. Dat heb ik altijd graag gedaan: mijn kennis delen met anderen. In business coaching hield het daarmee op en dat voelde niet goed. Ik miste iets.

Vooral de opleiding ‘opstellingen’ heeft me de vaardigheden gegeven om een échte mentor te kunnen zijn. Niet alleen kennis delen, maar vooral het groeiproces bevorderen door obstakels weg te nemen.

Duidelijkheid

“Maar Ingrid, ik wist helemaal niet dat je dit deed!” Dat kreeg ik deze week te horen.

Dat kan wel kloppen. Ik was lang niet duidelijk, omdat ik het zelf ook nog niet helder had. Sinds deze zomer werd het wel duidelijk: ik ben gewoon een mentor.

Mentor bij veranderingen

Veranderingen in je bedrijf, je leven en je werk. Want dat zijn de momenten dat je zelf de helderheid mist en wel wat begeleiding kunt gebruiken. Niet iemand die zegt hoe het moet, maar die je helpt om vorm te geven aan de veranderingen die je wenst. Want dat is allesbehalve eenvoudig. Ik weet daar alles van!

Nu jij

Waarmee kan ik je helpen? Zit je helemaal op je plek, gefeliciteerd. Is dat niet zo, dan kun je jezelf de volgende 3 vragen stellen:

  1. Wat is hier aan de hand?
  2. En wat kan ik hiermee?
  3. Bovenal: wat wil ik hiermee?

Het antwoord op  die vragen kunnen het uitgangspunt zijn voor dat kennismakingsgesprek. Dat je vrijblijvend kunt hebben met mij.

Kennismaken

Dat is heel eenvoudig: druk op de knop ‘contact’ hieronder, vul het formulier in en we maken een afspraak.

contact

Of kijk nog even hier, op de pagina over ‘mentoring’.

Ik maakte ook een video over ‘Mentor bij veranderingen’:

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.