Meer klanten? Lekker belangrijk!

meer klanten“Waarom moet het altijd maar gaan over ‘meer klanten’? Meer, meer, meer, wanneer is het genoeg?” Zo reageerde iemand op mijn Facebook bericht waarin ik het e-boek ‘Marketing vanuit je hart’ promootte.

Meer klanten: gaat het daar echt over? Die opmerking op mijn facebookpagina zette me wel aan het denken.

Wanneer je net begonnen bent met je bedrijf, of wanneer je bedrijf niet zo goed loopt, dan ben je vooral bezig met klanten werven. Die ene vraag ‘hoe krijg ik meer klanten (= meer inkomen)’ staat met stip bovenaan je prioriteitenlijst.

Te weinig klanten (of inkomen) is een symptoom. Een symptoom dat wordt veroorzaakt door:
1. mond-tot-mond reclame die niet meer (voldoende) werkt
2. je hebt nooit geleerd hoe je jezelf moet vermarkten.

Je wilt dan gewoon weten wat die ‘gouden succesformule’ is. Wat je moet doen om die stroom van klanten aan te trekken. Wat je moet beloven zodat die klanten komen. Een quick-fix.

En dan wordt het toch allemaal erg ongemakkelijk. Want je moet gaan leren hoe je jezelf moet gaan vermarkten. En als er iets is dat in onze cultuur ‘not done’ is, is het jezelf aanprijzen.

Marketing wordt vaak gezien als mensen ‘iets aansmeren’. Wanneer je met marketing van je bedrijf bezig bent, dan doe je eigenlijk iets onsmakelijks. Iets wat niet deugt. Iets beloven wat je niet waar kunt maken.

Daar moeten we dus vanaf. Marketing van je bedrijf gaat over ‘verbinding maken’ met je potentiële klant. Je doelgroep. En verbinding krijg je pas als je beiden in iets gelooft:

Ik geloof dat ik jou iets kan leren over ……. (vul maar in). En jij gelooft dat ook. Dus we doen zaken. Of je gelooft er niks van. Dan haak je af. Zo simpel is het eigenlijk.

Want die klanten komen pas als ze in jou de oplossing zien. De oplossing van een vraag, een probleem, een last die zij hebben. De vraag is dus eigenlijk niet ‘hoe krijg ik meer klanten’ maar ‘hoe krijg ik meer betekenis voor mijn (potentiële) klant’.

Het verhaal dat je vertelt is dan ook superbelangrijk. Want dat bepaalt of jij het zelf gelooft. En als jij het zelf gelooft is de kans groot dat een ander dat ook doet. Dan ben je enthousiast. Dan ben je authentiek. Want het komt vanuit je hart.

En dat verhaal gaat nooit over WAT je doet. Dat verhaal gaat altijd over jouw WAAROM. Jouw waarom en de BELOFTE die je doet aan je klant. Het gaat niet over jou. En over wat jij nodig hebt. Nee, het gaat over jouw klant.

Want uiteindelijk gaat het om vertrouwen. Een klant vertrouwt erop dat jij levert wat je belooft. Dat vraagt om eerlijkheid. Om transparantie. Om duidelijkheid. Niet om mooie verhalen en loze beloften.

Dan wordt marketing holistisch: het gaat om mensen die zich met elkaar verbinden zodat beiden daar beter van worden.

Laat marketing dan ook geen synoniem meer zijn voor lege reclameslogans. Maar een waardevolle vaardigheid waar je met trots aan werkt.

Welke belofte doe jij aan je klant? Werk jij met trots aan je marketing?  Laat hieronder je reactie achter!

Er is nog een kant aan dit verhaal: die van de energie. Je weet: ‘waar je aandacht naar toe gaat, dat groeit’. Wanneer jouw aandacht gaat naar de betekenis die jij wilt hebben, de waarde die je wilt creëren voor je doelgroep, dan ben je bezig met groei. Wanneer jouw aandacht uitgaat naar dat wat er niet is (i.c. klanten, geld) dan is dat wat groeit: het tekort.

Gerelateerde artikelen
In 5 stappen beter zichtbaar bij je doelgroep
Wat is de betekenis?
7 Redenen waarom verhalen beter verkopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.