Maak een merk van je bedrijf met het identiteitsmodel

geplaatst in: Identiteitsmarketing | 12

In Maak een merk van je bedrijf beschreef ik de redenen waarom het zinnig is om je eigen merk te beschrijven. Ik gebruik daarbij een identiteitsmodel:

Dit ziet er wellicht ingewikkeld uit maar dat valt in de praktijk erg mee. Het gaat als volgt:

Aan de linkerkant vind je jouw ‘drijfveer’. Hierin geef je aan waarom jij je bedrijf bent begonnen. Aan de rechterkant beschrijf je jouw ideale klant of je doelgroep. Je gaat in de schoenen van je klant staan en bedenkt welke behoefte je oplost. Aan de onderkant, of de ‘inhoud’ beschrijf je jouw product, hoe je het distribueert (als het om een fysiek product gaat, bij een dienst is dit vakje meestal niet relevant) en op welke manier jouw boodschap rond gaat. Aan de bovenkant, ‘vorm en stijl’, beschrijf je hoe jij naar buiten treedt. Ben je traditioneel of onconventioneel? Formeel of juist niet? Kleurrijk of ingetogen? Deze woorden zijn vooral belangrijk bij het ontwerpen van je logo en huisstijl: zodat het past bij je merkomschrijving.

Last but not least en vaak nog het lastigst: het midden. Hier beschrijf je jouw kernwaarde: waar het bij jou écht over gaat. Wanneer je dit goed doet kom je hier steeds bij terug. De manier waarop je bedrijf zich manifesteert of de producten kunnen in de loop van de tijd veranderen. De kernwaarde blijft intact.

Hieronder een voorbeeld van de verdiepingsslag die je kan maken bij ieder onderdeel:

Wat heb je hier nu aan? Het is een strategisch instrument. Het is richtinggevend bij de ontwikkeling van communicatiemateriaal. Het is motiverend wanneer de zaken niet gaan zoals je verwacht had. Het is inspirerend wanneer je toe bent aan het ontwikkelen van nieuwe producten of een nieuwe strategie.

Wil je aan de slag met je merk? Maak dan een afspraak voor een strategiegesprek.

12 reacties

 1. Theo

  Ha Ingrid, kun je mij het identiteits-model in power-poit met handleiding mailen?, bvb bedankt !,
  groeten Theo

 2. Identiteit: pleidooi voor meer eigenheid en authenticiteit | IJlan

  […] Maak een merk van je bedrijf met het identiteitsmodel Het grote ‘waarom’ van je bedrijf Ideale klanten? Wat zijn dat? Bestaan die? 5 tips om ze te vinden This entry was posted in Identiteitsmarketing, Social Media. Bookmark the permalink. ← Een Social Media strategie: hoe doe je dat? Je kunt geen omelet bakken zonder eerst de eieren te breken → […]

 3. Moodboard: bron van inspiratie | IJlan

  […] voor zelfstandigen die hun droom najagen  Ideale klanten: wat zijn dat? 5 tips om ze te vinden Maak en merk van je bedrijf met het identiteitsmodel This entry was posted in Doelstellingen, Identiteitsmarketing, Inspiratie and tagged doelen […]

 4. Marianne Wimmers

  Dag Ingrid, Wat een mooi, intrigerend model. Zou je het me willen toesturen? Alvast bedankt! Hartelijke groet, Marianne

 5. Moniek Vet

  Hallo Ingrid,
  Gisteren Je webinar gevolgt. Erg zinvol. Ik zou graag het identitietsmodel ontvangen. Alvast bedankt hartelijke groeten Moniek

  • Ingrid Langen

   Hallo Moniek, hartelijk dank voor je compliment! Het identiteitsmodel gebruik ik nu in de ‘Marketingworkshop’ en stuur het niet meer ‘vrij’ rond. Al houdt niets je tegen om het gewoon over te nemen, natuurlijk….
   hartelijke groet, Ingrid

 6. Rowien Fallie

  Hallo Ingrid,

  Inspirerende model! Ik denk dat het van pas kan komen voor mijn scriptie. Graag zou ik het willen ontvangen.

  Met vriendelijke groet,

  Rowien

  • Ingrid Langen

   Hallo Rowien,

   Dit model gebruik ik nu exclusief in mijn cursussen. Ik stuur het niet meer zomaar rond. Het staat je vrij om het na te maken, dat dan weer wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.