Een nieuw begin: in 3 stappen van wens naar werkelijkheid

nieuw beginVandaag, het moment waarop ik dit artikel schrijf, is het 30 december. De tijd tussen Kerst en Oud-en-Nieuw is zo’n week van niets. Het oude is afgerond, het nieuwe nog niet begonnen. Tijd voor reflectie en plannen maken.

Waarom vinden we dat met z’n allen zo belangrijk, een nieuw begin? In november en december zijn we moe, hebben er geen zin meer in. En in januari stroomt er weer nieuwe energie. Is dat niet raar? Waarom is 1 januari niet gewoon ‘any other day’?

Goede voornemens

Daar beginnen we dan het jaar vaak mee. Nu gaat het gebeuren, dit jaar wordt mijn jaar. En terugkijkend aan het einde liep het toch anders. Want die goede voornemens, die duren maar heel kort. Volgens onderzoekers geeft 75% van de mensen die goede voornemens maken het al binnen een week op. Dat komt dan vooral doordat de goede voornemens veel te rigoureus zijn en we te snel resultaten verwachten.

Veel mensen  hebben geen goede voornemens meer voor een nieuw jaar: het is ouderwets en het werkt toch niet. Wat moet je dan wel doen om veranderingen in je leven door te voeren? Om dat verre doel nu eindelijk eens te bereiken?

Van wens naar werkelijkheid

Om wensen te kunnen realiseren moet je stappen zetten. Slechts 3 maar ze zijn wel cruciaal.

Stap 1: weten waarom je er nog niet bent

Inzicht in de redenen waarom je er nog niet bent. Wat ging goed en wat niet? Welke kansen heb je gemist en waarom? Wat heb je geleerd en hoe ga je dat in de praktijk brengen?

Stap 2: weten wat er nodig is om er wel te komen

Wanneer je niet weet wat er mis ging, wat je nodig hebt of hoe je het beter kunt doen dan is de kans niet groot dat het dit jaar wel gaat lukken. Dan blijft dat doel een onbereikbaar stipje op de horizon van de tijd. De wens blijft een wens en wordt nooit realiteit.

Stap 3: in actie komen

Blijven hangen in plannen en intenties: ook een reden waarom kansen gemist worden. Pas achteraf weet je zeker of iets een goede actie was. Afwachten is zinloos, daar leer je niets van. Iedere actie geeft een reactie: het resultaat is altijd een leermoment. En dat kan positief of negatief zijn. Maar het geeft je weer nieuwe indicaties voor het te volgen pad.

Focus 2014

Vanuit deze 3 stappen bedacht ik de workshop Focus 2014. Een workshop speciaal voor het begin. Achterlaten en leren van het oude, plannen van het nieuwe en daar consistent en consequent mee aan de slag.

Reisplan

Met Focus 2014 maak je een reisplan voor je reis door 2014. Zodat je onderweg niet strandt maar je doel bereikt. Het programma van de workshop vind je hier. De workshop vind plaats op 9 en 21 januari in Hilversum.

Heb jij je doelen en plannen voor 2014 al helemaal klaar staan? Weet je al waar je heen wil? Of ben je nog zoekende? Begin het jaar goed, met je focus op de juiste doelen en plannen. Heel veel succes!

Gerelateerde artikelen
De essentiële succesformule
Focus 2014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.