Motivatie: hoe krijg je dat terug als het verdwenen is?

geplaatst in: Doelstellingen, Inspiratie, Veranderen | 0

motivatie“Vandaag ben ik niet zo gemotiveerd”, zei mijn paard tegen mij toen ik gisteren een bosritje met hem wilde maken.

Paard? Sinds wanneer kan hij praten? Dat kan hij niet natuurlijk, maar in z’n gedrag was dat overduidelijk. Nou had ik hem kunnen ‘motiveren’ met een zweep. Het is dan de vraag of we een leuke rit hadden gehad, want hij pakt me terug. En ik vind het ook niet zo sjiek: een paard een pak slaag geven midden op de weg. Dus ik heb mijn hand over mijn hart gestreken en hem een vrije dag gegeven. Uiteindelijk heeft hij z’n haver wel verdiend in z’n leven.

Daar komt bij: ik herken het gevoel. Niet zo gemotiveerd zijn. Het overkomt mij nog wel eens. Dat ik ’s ochtends achter mijn pc ga zitten en denk “ik heb geen inspiratie vandaag” (lees: “geen zin”). En er is niemand die mij een pak slaag geeft. Of anderszins op mijn vel zit. Dat kan lastig zijn.

Je hebt een bedrijf en je bent gemotiveerd om er een succes van te maken. Wat is dat eigenlijk, motivatie? Waar haal je het vandaan? En vooral, hoe vind je het terug als het is verdwenen?

Motivatie is datgene wat een individu tot bepaald gedrag drijft (Wikipedia).

De oorsprong van motivatie is ons ‘waarom’. Een wens, die werkelijkheid  moet worden. Een droom die gerealiseerd moet worden.

De moeder van alle motivatie is keuze (Brendon Burchard).

Op dit moment verdiep ik me in het boek ‘the motivation manifesto’ van Brendon Burchard. En must-read voor iedereen die iets wil realiseren in zijn of haar leven.

Keuze

Ons brein kiest een reden voor actie. Mensen die ver komen in het leven, geven strak leiding aan hun gedachten en daarmee beïnvloeden zij het niveau van hun motivatie. Met andere woorden: je kiest er zelf voor hoe gemotiveerd je bent. Je wordt niet geleefd door de omstandigheden, je omgeving of wat dan ook. Nee, je kiest zelf hoe je daar mee om gaat en welke invloed dat heeft op je motivatie om te bereiken wat je voor ogen hebt.

Leider zijn over je eigen gedachten is de meest krachtige keuze die je kunt maken in je leven.

Je kunt ervoor kiezen achter je pc te zitten en geen zin te hebben. En jezelf een vrije dag geven. Je kunt er ook voor kiezen om gewoon aan de slag te gaan. En wanneer je dan zo’n 5 minuten bezig bent, ben je vergeten dat je geen zin had. Zo gaat het dan ook weer.

De 3 stadia van motivatie

Wanneer je begint aan een nieuw project, dan ben je supergemotiveerd. Je hebt de ambitie en de verwachting dat het een succes gaat worden.

Wanneer je aan een dieet begint, dan verheug je je al op dat strakke lichaam over 6 weken. Dan verwacht je dat het je gaat lukken. Je begint enthousiast en gedreven.

Of een nieuwe relatie. Niemand begint aan een nieuwe relatie vanuit de verwachting dat het toch wel niks zal worden. Toch?

Of een nieuwe baan: je bent enthousiast over de nieuwe uitdaging waar je aan gaat beginnen.

Maar dan…..

Het wordt moeilijk.
Het is anders dan je had gedacht.
De dagelijkse realiteit valt niet mee.

Je motivatie begint te wankelen.

Om gemotiveerd te blijven, heb je al je aandacht nodig en moet je moeite doen. Je moet gefocust blijven. Het gaat niet meer vanzelf. De wittebroodsweken zijn voorbij.

Hier maak je opnieuw een keuze. Laat je je afleiden van je doel door allerlei dagelijkse beslommeringen? Ga je uitstellen? Bedenk je excuses voor jezelf? Of ga je gewoon stug door?

Met aandacht en focus doorwerken, de afleidingen negeren: dat is een keuze. De enige keuze ook als je je doel wilt halen. Als je ergens een succes van wilt maken. Uitstellen is geen optie.

Het derde stadium is het versterken van je motivatie. Dat doe je vanuit een positieve grondhouding. Positief en enthousiast zijn en blijven over je leven, ondanks de tegenslagen, is de basis voor een betere toekomst. Bitterheid, boosheid, pessimisme: dat heeft nog nooit iemand verder gebracht in z’n leven.

Een positieve grondhouding is ook een keuze. Iedereen maakt tegenslagen mee in z’n leven. Hoe je daar mee om gaat, dat bepaal je zelf.

Vanuit een positieve houding trek je ook andere mensen aan, creëer je de energie voor jezelf om door te gaan. Om je wens werkelijkheid te laten worden.

Een laatste aspect: je sociale omgeving. Wanneer je omgeven bent door pessimisten en zwartkijkers, dan is het moeilijk om zelf positief te blijven. Ook dat is een keuze: laat slecht nieuws aan je voorbij gaan, focus op de dingen die goed gaan in de wereld en bij jezelf. En omring je met positieve mensen, die geloven wat jij gelooft.

Dus ik geef mezelf geen pak slaag als ik eens geen zin heb. Soms geef ik er aan toe (als ik vind dat ik het verdiend heb). Meestal begin ik gewoon. En dat werkt dus. Ik zorg voor die positieve grondhouding en heb een planning die ik consequent afwerk. Zo realiseer ik doelen. En dat motiveert weer.

Hoe zorg jij ervoor dat je gemotiveerd blijft? Heb je daar iets voor bedacht? Of laat je je afleiden door van alles en nog wat? Deel het met ons in een reactie!

Gerelateerde artikelen
The motivation manifesto – Brendon Burchard
Van wens naar werkelijkheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.