Lummelen is ook nodig

geplaatst in: Inspiratie | 5

Lummelen is ook nodigVandaag maar een kort blogje want ik lummel. Ik doe vandaag even niks. Of weinig. Want ik heb hard gewerkt en het is nu tijd voor reflectie.

Lummelen moet

Niets doen, lummelen dus, is nodig om de creativiteit weer te laten stromen. Met niets doen komen de beste ideeën boven. Even iets anders, even je brein laten rusten en de aandacht geven aan iets anders.

Ledigheid is des duivels oorkussen…

Dat is onze calvinistische inslag: altijd nuttig bezig zijn. Dat levert geen creativiteit op, geen briljante invallen en het komt de productiviteit helemaal niet ten goede, integendeel.

Inspanning en ontspanning

Trainers weten het: rust is een van de belangrijkste onderdelen van sporten. Zonder rust wordt je geen topsporter, dan raakt het lijf overtraind. Dat geldt ook voor je brein. Dat moet af en toe ook even rusten. Vandaag is dus zo’n dag.

Frisse lucht

Dat heb je dan nodig. Niet in je bed liggen dus, of op de bank. Lekker naar buiten, frisse lucht, natuur, liefst een zonnetje erbij, heerlijk! Dat ga ik doen vandaag, een frisse neus halen.

Lummel jij ook wel eens? En doe je dat dan bewust en met plezier of voel je je eigenlijk schuldig omdat je nog zoveel dingen te doen hebt? Ik vind het leuk om jou ervaringen te lezen, laat je reactie hieronder achter!

Dus ik wens jullie allemaal een hele fijne dag en ik kan het je van harte aanbevelen, zo’n lummeldagje!

5 reacties

 1. Annemiek de Nijs

  Ik ervaar ook deze ‘mentale ontspanning’ waardoor er ruimte gaat komen voor conclusies (dat had ik anders kunnen doen/slimmer), heel blij wordt ik van deze reflectie. Mijn mind komt in de positieve modus en in die opgewektheid ‘barst’ ik van’ alle nieuwe ideeën, nieuwe producten, andere werkwijzen, betere blokplanning. Ben toch wel heel benieuwd of Ingrid Lange dit ook zo ervaart, of wie herkend dit nog meer en kan mij aanvullingen en tips geven?

  • Ingrid Langen

   Ik heb dat ook echt nodig ja. Maar ik gun me dat niet vaak genoeg omdat ik vind dat ik ‘nog zoveel moet doen’!. Ik plan nu gewoon ‘lummeltijd’ in, dan hoef ik me niet schuldig te voelen want ik had het gepland :-).

 2. Meta Groot Antink

  Ik combineer lummelen met nadenken. Vlak voor ik een groot interview ga uitwerken, laat ik het gesprek nog eens goed rondgaan in mijn hoofd terwijl ik buiten even een klusje doe, bijvoorbeeld de stal uitmesten. Heerlijk in mijn eentje, werkend op de automatische piloot. Zo kom ik in de goede flow, haal ik een frisse neus en krijg ik meer rust om achter de pc te zitten, want de stal is immers al schoon. Enige nadeel is dat er enigszins een paardenluchtje in mijn thuiskantoor hangt, maar ach, daar heeft die klant geen last van! Nog meer mensen die iets praktisch combineren met hun denkwerk, of privé en werk combineren?

  • Ingrid Langen

   Hallo Meta, wat voor mij goed werkt is autorijden. Ik zit behoorlijk veel in de auto en het is een soort van meditatie. Tamelijk saai (meestal) en op de automatisch piloot bedenk ik de meest geniale dingen. Het nadeel is dat ik het niet altijd kan terughalen :-). Of dat het bij nader inzien toch wat minder was. Paardrijden is voor mij ook essentieel om mijn hoofd weer leeg te maken zodat ik weer fris aan de slag kan. En die paardenlucht, ach, mij stoort het niet!

 3. piet tunderman

  Mijn adagio: ‘Time Is Money’ houdt in dat ook de tijd die je besteed aan leegloop, niet je beurs leeg loopt, maar je hoofd laat leeg lopen om plaats te maken voor nieuwe zaken, een vernieuwde kijk vanuit een ander standpunt,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.