De Creatiespiraal – de natuurlijke weg van wens naar werkelijkheid

geplaatst in: Boekreviews, Inspiratie | 2

Je wensen zijn een voorgevoel van hetgeen je in staat bent ook daadwerkelijk te realiseren (Goethe).

Tijdens het schrijven van mijn vorig blog kwam ik De Creatiespiraal, geschreven door Marinus Knoope, tegen in mijn boekenkast en besloot het boekje weer eens te lezen. Ik kocht het jaren geleden en was het een beetje vergeten. Het is in 1998 uitgekomen maar in deze tijd van grote veranderingen helemaal actueel en bruikbaar als inspiratiebron.

De schrijver begint met zich af te vragen of het leven maakbaar is of dat het ons gewoon overkomt zonder dat we daar invloed op hebben. ‘De wil van God’ zeg maar. De dialoog die hij hierover met zichzelf voert is erg grappig. Uiteindelijk komt hij er op uit dat iedereen geboren wordt met een ‘wens’: iets wat je wil bereiken in dit leven. We zijn voorbestemd om deze wens te leven: zoals een appelboom geboren is om appels te maken en geen peren of pruimen. Wanneer jij probeert iets anders te realiseren dan jouw wens dan loop je tegen obstakels aan, raak je stuurloos en op weg naar nergens.

Nu worden wij tijdens ons opgroeien en leven beïnvloed door onze omgeving: ouders, school, familie, vrienden, werk etc. En raken het zicht op onze wens kwijt omdat het ‘niet realistisch’ is, niet zinvol, niet passend, niet haalbaar en zo verder. Tot je op het punt uitkomt dat je vooral weet wat je niet wil maar geen idee meer hebt wat je wel wilde. Boeiend is dan dat mensen die heel duidelijk weten wat ze niet willen vaak precies dat krijgen. De negatieve creatiespiraal eigenlijk, die ook beschreven wordt in dit boek (vermakelijk en herkenbaar).

Dit is ‘m dan: de Creatiespiraal

De creatiespiraal

De creatiespiraal bestaat uit zes werkgebieden:

Stiltewerk: ontspannen – wensen – verbeelden

Positief denkwerk: verbeelden – geloven – uiten

Netwerk: uiten – onderzoeken – plannen

Strategiewerk: plannen – beslissen – handelen

Echt werk: handelen – volharden – ontvangen

Emotiewerk: ontvangen – waarderen – ontspannen

Alles zit er in: van visualisaties, affirmaties tot in actie komen en volhouden.
Alle werkgebieden en ieder deel daarvan wordt vanuit diverse invalshoeken belicht zodat je met veel inspiratie je wensen kunt gaan realiseren. Ik heb inmiddels mijn eigen creatiespiraal in gang gezet: je wordt er in ieder geval erg opgewekt en positief van!

Wanneer je het boek zelf wil aanschaffen (aanrader!) kan je dat hier doen.

Meer over De Creatiespiraal en Marinus Knoope: http://www.decreatiespiraal.nl/home.asp .

2 Antwoorden

  1. De Creatiespiraal revisited | IJlan

    […] lezing van Marinus Knoope, de auteur van De Creatiespiraal en De Ontknooping, geweest. Het boek, De Creatiespiraal, beschreef ik exact een jaar geleden  in een boekrecensie. De Creatiespiraal beschrijft het proces […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.