Belemmerende overtuigingen: wat doe je er aan?

geplaatst in: Inspiratie, Veranderen | 0

belemmerende overtuigingen‘Eh, ik ben eigenlijk nog niet verder gekomen – ik had nogal last van mijn belemmerende overtuigingen!’ Een uitvlucht die te pas en te onpas wordt gebruikt: ‘ach ja, dat zijn mijn belemmerende overtuigingen’.

Wat moet je er nu eigenlijk mee, met die belemmerende overtuigingen?

Na jarenlange studie van mijn eigen belemmerende overtuigingen kan ik vanuit de grond van mijn hart antwoorden: NIETS!

Want wat doet de focus op die belemmerende overtuigingen met je? Wat gebeurt er met al dat navelstaren? Je doet niets. Je verliest je kracht. Je talent verwatert. De angst, twijfel en onzekerheid groeien alleen maar. Je probeert je zwakte te managen in plaats van je sterkte.

Focus op zwakte of op kracht?

Ik was ooit bij een lezing van Marc Lammers, voormalig hockeycoach van het Nederlandse damesteam. En zijn verhaal ben ik nooit vergeten. Want hij vertelde dat hij in het begin van zijn coachloopbaan vooral gericht was op het verbeteren van dingen die de dames niet goed deden. De focus was gericht op hun zwakte. Met als gevolg dat het team niet goed draaide, er geen goede resultaten werden gerealiseerd, veel wedstrijden werden verloren. Tot grote frustratie van iedereen, want ze hadden er wel heel hard voor gewerkt. Tot hij de focus veranderde: van zwakte naar kracht. De talenten van ieder individu werden tot in  perfectie benut. Dat wat ieder teamlid goed kon, daar werden ze beter in. Daar werd specifiek op getraind. En raad eens wat er gebeurde? Ze werden ongelooflijk goede kampioenen.

Dat geldt niet alleen voor sporters. Dat geldt voor ons allemaal. Focus op wat je niet kunt, daar wordt je niet beter van.

Focus op je kracht, op je talent, op dat waar je in excelleert, dat maakt je goed. Dat zorgt ervoor dat je doelen haalt. Dat je verder komt.

Zelfonderzoek naar je belemmerende overtuigingen: het internet staat er vol van. Wat het zijn, die belemmerende overtuigingen. Welke vorm ze aan kunnen nemen. Hoe je ze kunt herkennen. Hoe ze werken. Hoe je ze kunt bezweren. En wat heb je daar aan? Je verliest heel veel tijd aan iets waar je eigenlijk niks aan hebt.

Belemmerende overtuigingen zijn universeel

Iedereen heeft last van belemmerende overtuigingen. Dat is gewoon een fact of life. Alleen laten de succesvolle mensen hun oren niet hangen naar die overtuigingen. Zijn ze bang? Dan doen ze het toch. Hebben ze twijfels? Zijn ze onzeker? Ze gaan door en leren van de fouten.

Het is zoals het is

Dus wat moet je dan doen als je geen slachtoffer wilt zijn van omstandigheden en belemmerende overtuigingen? Je begint met te accepteren dat het is zoals het is. Dat je bent waar je nu bent. Dat je misschien had gewild dat het anders was maar dat is nu eenmaal niet zo. Dan stel je jezelf een aantal vragen:

  • Wat kan ik leren van deze situatie?
  • Hoe word ik beter in waar ik goed in ben?
  • Wat is het ergste dat er kan gebeuren als ik toch doe waar ik bang voor ben?
  • Wat is het alternatief als ik het niet doe?

Vooral die laatste vraag, wat is het alternatief, is een krachtige. Want wanneer je je voorstelt dat je in je eigen angst en onzekerheid blijft hangen, dat is geen fijn vooruitzicht. Dan is het de moeite waard om toch de stap te wagen en iets wel te doen. Het antwoord op dit kleine lijstje vragen helpt je op weg naar je kracht.

Loslaten

Jaren geleden volgde ik een NLP opleiding. Tijdens de laatste dag moesten we een oefening doen in loslaten. Op een trap klimmen, jezelf achterover laten vallen in het vertrouwen dat je opgevangen wordt door een groep medestudenten. Ik was een van de laatsten die de trap opklom (ik ben geen held) en heb nog een half uur staan twijfelen. Alleen de gedachte hoe ik over mezelf zou denken als ik het niet zou doen, heeft me er toe aangezet om het uiteindelijk toch te doen. Plus dat er nog niemand te pletter was gevallen, dus ik wist echt wel dat mijn angst ongegrond was.

Die oefening heeft me later ook geholpen om dingen te doen die ik echt heel eng vond. Ten eerste het feit dat de realiteit zelden zo eng is als het scenario dat je had bedacht. Ten tweede dat het toch doen je comfortzone significant groter maakt. En ten derde dat ik verder wil komen en dat lukt alleen door te doen.

Belemmerende overtuigingen zijn niet de moeite waard om veel tijd aan te verspillen. Stop die tijd in je groei. Niet in het klein houden van jezelf.

Laat jij je hinderen door belemmerende overtuigingen? Of ben jij juist nergens bang voor? Hoe ga je draken in je hoofd te lijf? Laat hieronder je reactie achter!

Gerelateerde artikelen
Comfort zone: ligt succes er altijd buiten? Of toch binnen?
Hoe je een negatieve spiraal ombuigt
Marketing en mindset: dat heeft toch niets met elkaar te maken?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.