Merkontwikkeling is geen luxe

Merkontwikkeling is belangrijker dan ooit. Door internet en social media wordt het aanbod steeds zichtbaarder. Aan de ene kant is het steeds gemakkelijker om aanbieders te vinden van dat wat jij ook doet. Aan de andere kant: hoe moet jouw potentiele klant nog door de bomen het bos zien?

Je bedrijf duidelijk profileren, authentiek zijn, herkenbaar en zichtbaar. Dat is wat je klant van je verwacht. Die wil weten wat hij aan je heeft. Zo neem je de twijfel weg. Of jij/jouw bedrijf wel de juiste keus bent.

Hoe doe je dat? Dat begint bij je merk. Niet bij je website, bij social media of je huisstijl,  foto’s/video’s. Dat zijn communicatiemiddelen. Voordat je zover bent, moet je een verhaal hebben. Dat verhaal wordt gevoed uit de bron van je merk.

Inspirerend ondernemerschap

Een vitaal bedrijf, inspirerend ondernemerschap, in flow zijn: je merk is hierbij je krachtbron. Een merk geeft een hart aan je producten of diensten. De aandrijver voor jezelf en je medewerkers. Aansprekend voor je doelgroep.

Principes van merkontwikkeling

Het begint bij je ‘waarom’. Dat hoor je vast niet voor het eerst. Dat is niet alles. Een merk heeft een identiteit die bepaald wordt door je drijfveren, uit je kern van de zaak, uit de doelgroep die je wilt aanspreken, uit je kernwaarden en uit de stijl waarin je wilt communiceren. Kortom: net als een mens heeft ook de identiteit van een merk vele facetten.

merkontwikkeling
Merk wordle

Marketingfundament

Als je weet wie je bent en wat je wilt bereiken, kun je ook vaststellen hoe je dat gaat doen. Met andere woorden: je legt je strategie vast. Je merkidentiteit, je marketingboodschap, je doelen, je strategie en je implementatieplan tezamen zijn je marketingfundament. Je kompas naar die stip op de horizon.

Een gebouw met een slecht fundament zakt in, de muren krijgen scheuren. Marketingactiviteiten zonder fundament zijn zelden succesvol. De aandrijving en de krachtbron ontbreken.

Implementatie

Papier is geduldig. Als jij (of je medewerkers) het niet gaat doen, dan komt er van die mooie plannen niets terecht. Uiteindelijk is de (goede) uitvoering alles bepalend voor het wel of niet succesvol zijn van je merk.

Merkontwikkeling: in een notendop heb ik het hier beschreven. Zijn jij en je bedrijf hier aan toe, meld je dan hieronder aan voor een  (vrijblijvend) strategiegesprek.

    Voornaam (verplicht)

    Achternaam (verplicht)

    Bedrijf(verplicht)

    Jouw beste emailadres (verplicht)

    Wat is je vraag? Waar wil je over sparren?