Een Social Media strategie: hoe doe je dat?

Je hebt een LinkedIn profiel, een pagina op Faceboek en je Twittert ook wel eens. Maar je vraagt je af hoe nuttig de tijd is die je eraan besteedt en wat het oplevert. Eigenlijk heb je een plan nodig, een strategie.

Van bezoeker naar klant

Voordat iemand klant bij je wordt doorloopt hij/zij eerst een aantal stadia:

  1. kennismaking
  2. leuk vinden
  3. vriend worden
  4. vertrouwen
  5. klant
  6. tevreden
  7. ambassadeur

 Kennismaking

Hier begint je strategie want hoe leer je mensen uit je doelgroep kennen? Hoe vinden ze jou? Vindbaar zijn op internet is dan ook een must. Je website, je blog, jijzelf: hoe vindbaar ben je?

Met je blog laat je mensen kennismaken met jouw gedachtegoed en aanbod. Je blog is dan ook de spil waar alles om draait:

Je schrijft een artikel op je blog. Je post dit artikel op je pagina op Facebook, in je statusregel van LinkedIn, in relevante groepen op LinkedIn, je tweet erover. Hiermee zorg je voor verkeer naar je blog (+ website).

 Leuk vinden

Wanneer je lezers je artikel leuk vinden, vraag je ze om je ‘vind ik leuk’ knop aan te klikken. Op deze manier post Facebook ook op hun prikbord jouw artikel. Je kan ze ook vragen om je pagina ‘leuk te vinden’: op deze manier krijgen ze altijd bericht wanneer jij weer iets nieuws hebt gepost.

 Vriend worden

Je hebt een lezerspubliek aangeboord. Eigenlijk wil je wel weten wie dat zijn. Want tot nu toe weet je wel  hoeveel mensen je blog lezen, maar je weet nog niet wie. Daarom zorg je ervoor dat er een ‘aanmeld’knop op je blog zit, zodat lezers zich kunnen abonneren. Je stuurt ze dan steeds een e-mail met je nieuwe blogpost(en). Schematisch ziet dit proces er als volgt uit:

Schema social media strategie

 Vertrouwen

Je post regelmatig (minimaal eens per twee weken) een blog en je lezers weten wat ze aan je hebben, waar je voor staat.

 Klant

Hoe wordt iemand nu klant? Met je social media strategie heb je verkeer naar je blog en website gecreëerd. Veel meer bezoekers dan je ‘zomaar’ zou krijgen. Je zorgt ervoor dat je website aansluit bij je blog. Je geeft jouw bezoeker het gevoel dat jij een antwoord kan geven op de vraag waar hij/zij mee worstelt. En dat je aanbod duidelijk vindbaar is op je website met een actieknop. (Denk eraan: iemand komt iets doen op je site, het is geen brochure!). Ook in je blog kan je af en toe wat promotie doen voor het product dat past bij het onderwerp dat je hebt besproken. De grens tussen spam en zinvolle content is een grijs gebied: houdt het vooral zin- en waardevol voor de lezer!

 Ontmoeting

We zijn mensen dus we willen iemand in het echt ontmoeten voordat we zaken doen. Of de indruk die je digitaal kreeg klopt met het echte leven. Op dit punt in de kennismaking zal iemand met je willen kennismaken. Ga eens een kopje koffie drinken met mensen die je ‘zomaar’ leert kennen. De klik in het echt is waardevol: je staat soms verbaasd over het moois dat daaruit kan ontstaan.

 Tevredenheid

Je hebt je klant meer geleverd dan hij of zij verwachtte: ze zijn helemaal enthousiast! Vraag om een aanbeveling voor je site en LinkedIn. Niets werkt zo stimulerend voor aarzelende bezoekers/aanstaande klanten dan de ervaringen van voorgangers te lezen.

 Ambassadeurs

Maak van tevreden klanten ambassadeurs: ze schrijven een aanbeveling voor je, ‘vinden je leuk’ op Facebook en sturen je aanbod door naar  hun kennissen die jouw aanbod ook kunnen gebruiken. Dus doe af en toe iets leuks terug: een gratis e-boekje, links naar boeiende tekstjes of filmpjes, gratis deelname aan een nieuwe cursus etc.

 YouTube

Daar heb ik het (nog) niet over gehad. Filmpjes via YouTube worden erg goed gevonden door Google. Filmpjes worden ook graag bekeken, mensen lezen steeds minder. Het is een aanrader om ook van YouTube gebruik te maken.

 Technisch verhaal

Je hebt geen blog op je website, geen Social Media knoppen, geen abonneer-knop en je hebt geen idee hoe je een Facebook fanpagina moet maken. Ga dat leren! Want de hierboven beschreven digitale methode van promotie werkt, dat kan ik uit eigen ervaring zeggen. Het is goedkoop en je bereikt een heel groot publiek. De moeite waard om aandacht en energie in te stoppen.

In onze training ‘Meer klanten met je website’ leer je hoe je beter vindbaar wordt op internet, je website bezoekers converteert naar klanten, hoe je een website maakt in WordPress, hoe je daar Social Media knoppen op zet en nog veel meer. Het is niet moeilijk, je moet het even weten. Lees hier wat deelnemers vonden van deze training.

2 reacties

  1. Eva | Training

    Een goede training om dit alle dagen vol te houden. Maar met zeer goede tips. De sociale media als tweede voordeur. Dus aan de slag met de training. Eva Joos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.